LOŠE VIJESTI ZA TODORIĆA Još jedna ključna agencija snizila rejting Agrokora

Foto: FaH

STANDARD & POOR'S je druga ključna rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora. Rejting koncerna Ivice Todorića tako je snižen s B na B- i to s negativnim prognozama.

"Smanjeni rejting održava naše viđenje da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini", navode u S&P-u.

>> NOVI PORAZ Ivica Todorić više nije vodeći trgovac u Bosni i Hercegovini


>> Procurili detalji zbog kojeg investitori sve manje vjeruju Todoriću

Istodobno, upozoravaju kako je grupa i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak je šest puta veći od EBITDA - dobiti prije kamata i poreza) s nižim od očekivanih EBITDA maržama za 2016-2017 godinu i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran, navode u agenciji.

PIK kredit kao najveći rizik

Upozoravaju da je u trenutnim volatilnim tržišnim okolnostima mogućnost da se Agrokor dodatno zaduži ili da podigne kapital vrlo upitna kao te da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promjenom strukture kapitala.

Kao najveći rizik za refinanciranje ističe se PIK kredit (PIK -payment in kind)  u iznosu od 485 milijuna eura koje su  podigli 2014. godine radi preuzimanja Mercatora.

Radi se o specifičnom financijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine,  i ne otplaćuje se u ratama nego cijela otplata dolazi na kraju dogovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u svibnju 2018. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.