Malezija je do sada drugim zemljama vratila preko 300 spremnika plastičnog otpada

Foto: Epa

MALEZIJA je danas priopćila da je od 2019. godine u zemlje podrijetla vratila 267 spremnika ilegalnog plastičnog otpada i da upravo vraća još 81 spremnik.

Malezija je postala glavno odredište za recikliranje svjetskog plastičnog otpada nakon što je Kina 2018. zabranila njegov uvoz, no sada se bori s poplavom nelicenciranog smeća koje se ne može reciklirati.

Nova pravila oko otpada

Nova pravila UN-a o trgovini opasnim otpadom (Bazelska konvencija) stupila su na snagu 1. siječnja, a cilj im je umanjiti proizvodnju plastike koja se teško reciklira i spriječiti da bogate zemlje bacaju takav otpad u zemlje u razvoju, gdje često zagade lokalni okoliš i ocean.

Potpisnice konvencije mogu trgovati plastičnim otpadom samo ako je čist, razvrstan i jednostavan za recikliranje - osim ako zemlja uvoznica nije odobrila izuzeće, piše Reuters.

Sjedinjene Države, koje proizvode više plastičnog otpada po stanovniku nego bilo koja druga zemlja na svijetu, jedina su velika država koja nije ratificirala Bazelsku konvenciju. Malezija ipak ne smije prihvatiti zabranjeni plastični otpad iz Sjedinjenih Država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.