Sjećanje na žrtve Vukovara: Diljem Hrvatske zapaljene svijeće u čast Gradu heroju

DILJEM Hrvatske počelo je obilježavaje Dana sjećanja na žrtve Vukovara, "Grada Heroja". Povodom obilježavanja dana pada Vukovara Splićani su diljem Vukovarske ulice palili svijeće za sve nastradale. U Vukovarskoj ulici u Makarskoj također je organizirano paljenje svijeća. Župljani župe Kraljice mira i djeca iz OŠ "Petra Perice" uz brojne građane su duž ulice zapalili vise od 2000 svijeća.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara, kao i svake godine, obilježavaju i zagrebački branitelji "Grada Heroja". U Vukovaru su poginula 72 branitelja iz Zagreba, a još 14 ih je nestalo. U sjećanje na njih, ali i na sve stradale iz Zagreba sutra ujutro prema Vukovaru kreće Vlak sjećanja sa 1.500 ljudi. Među njima će biti i Zorica Gregurić, medicinska sestra Klaićeve dječje bolnice, koja je tri mjeseca radila u Vukovaru.

"Vjerujte, protek vremena ne čini ništa lakšim i emotivno je jako teško, ne samo u ovo doba. Na Ovčari su većina ubijenih pacijenti i osoblje iz vukovarske bolnice. Većina tih ljudi tamo su moji prijatelji", kazala je Gregurić za Media Servis.

I danas se jasno sjeća dana kada je pao Vukovar, a u bolnicu ušli četnici i JNA vojnici, predvođeni Veselinom Šljivančaninom, koji je svo osoblje smjestio u gipsaonu i održao im dvosatni govor.

"Iza toga nas je pustio i rekao `Sad možete ući u autobuse`. Na pitanje `A što s ranjenicima`, rekao je `Ako želite, vi možete biti uz ranjenike`. Onda smo tek vidjeli koliko ranjenika nedostaje. U rukama je držao popis, to sam osobno vidjela, s deset imena, deset teških ranjenika koji su prozvani, koji su izneseni i ti ranjenici su poslije identificirani na Ovčari. Toliko o tome da on nije odgovoran za Ovčaru", rekla je medicinska sestra iz ratnog Vukovara.

"Kad je beba od 5 mjeseci s pola raznesene glave donesena u bolnicu, to je bilo najbolnije"

Zorica Gregurić nije pozvana na svjedočenje pred Haškim sudom, iako je dala iskaz o tome. U tri mjeseca okupacije i rada u vukovarskoj bolnici samo je jednom zaplakala. "Kad je beba od 5 mjeseci s pola raznesene glave donesena u bolnicu, to je bilo najbolnije i tad sam jedini put zaplakala, prvi i jedini put. Dolazim iz dječje bolnice, radila na kirurškim odjelima, susretala se s najvećim ranama i ozljedama koje djeca mogu zadobiti. Međutim, ovo je bilo strašno", prepričava Gregurić.

Ta je beba ranjena kada je tenkovska granata ispaljena u sklonište gdje su bile starci, žene i djeca, a bilo je još sličnih primjera. "Bio je i jedan dječak od 12 godina sa strahovitim ozljedama - ostao je bez pola kuka. On mi je umro na rukama. Najteže je bilo vidjeti tu djecu koja su ranjena i ubijena", prisjeća se Gregurić koja dodaje kako nije bilo lako ni djeci koja su živjela i preživjela Vukovar.

"Pojedina djeca po tri mjeseca nisu vidjela danjeg svijeta. To je jednostavno bilo strašno kad vidite tako djecu bez sjaja, bez djetinjstva, kad vidite bebu od godine dana s ugaslim staračkim pogledom", istaknula je Gregurić.

Svijeće i cvijeće za vukovarske branitelje


Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru danas je, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", na svaki grob vukovarskog branitelja položeno cvijeće i upaljene svijeće.

Sjećanje na žrtvu Vukovara obilježit će se Kolonom sjećanja duž pet i pol kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava te misom zadušnicom.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. godine. Do sloma obrane grada poginule su 1.624 osobe, a ranjeno ih je više od 2.500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991. godine.

Vlak sjećanja za Vukovar kreće u ranu zoru

"Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara koja okuplja preživjele branitelje Vukovara iz Grada Zagreba, kao i članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih suboraca u vidu medijskog priopćenja želi još jednom posebno zahvaliti onima koji su pomogli i sudjeluju u Vlaku sjećanja za Vukovar, a koji će na čelu sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem sutra u 4:55 krenuti prema Vukovaru sa zagrebačkog Glavnog kolodvora posebnim vlakom Udruge", izvijestili su iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.


"Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, uz nesebičnu i svekoliku pomoć Grada Zagreba u osobi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića sufinancira i pomaže projekt Vlaka sjećanja kojim će ove nedjelje osim navedenog Vlaka i sa šest katnih autobusa kao i svake godine prije krenuti na sudjelovanje u obilježavanju vukovarske tragedije iz 1991. godine. Želeći posebno naglasiti povezanost našeg Grada sa Vukovarom uputili smo poziv Gradonačelniku Zagreba da sa nama putuje u Vukovar, što je on kao i pročelnici svih Gradskih ureda prihvatili te će sa nama, osim što materijalno pomažu manifestaciju i projekt, i putovati u navedenom Vlaku sjećanja", dodaju.

"U sklopu službenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara zajedničko izaslanstvo Gradonačelnika i Udruge položiti će vijenac na Spomen dom Ovčara čiju je izgradnju Grad Zagreb u cijelosti financirao", navodi se u priopćenju.

Predsjednik Josipović, premijer Milanović i predsjednik Sabora Leko te ministri stižu u Vukovar

"Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. `Vukovaru - ime sveto`, u nedjelju, 18. studenog 2012. godine, u Vukovaru, s početkom u 10 sati", izvijestili su iz Vlade RH.

"U 10 sati predsjednik Vlade sudjelovat će u prigodnom programu `Vukovaru - ime sveto` u Općoj bolnici Vukovar. Zatim će u 10.30 sati sudjelovati na Križnom putu - Koloni sjećanja, a u 12.15 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položiti ruže za poginule branitelje i civile. U 12.35 sati, zajedno s predsjednicima Republike i Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade položit će vijenac na Spomen obilježje žrtava iz Domovinskog rata. U 13.15 sati predsjednik Vlade položit će vijenac i zapaliti svijeću na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari", dodaje se u priopćenju.
 
"Uz predsjednika Vlade, na obilježavanju Dana sjećanja sudjelovat će i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministri Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Ivan Vrdoljak, Gordan Maras, Tihomir Jakovina, Mihael Zmajlović, Anka Mrak Taritaš, Predrag Matić, Rajko Ostojić i Željko Jovanović", navode iz Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.