Ljubitelj ustaša i ratni huškač među HDZ-ovcima koji su preoteli četvrt u Zagrebu

Foto: Facebook

Koalicija HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti - Bandić Milan 365 preuzela je upravljanje Vijećem gradske četvrti Novi Zagreb - zapad.

Euforija HDZ-ovaca, među kojima je i Andrej Rora

Većinu u vijeću imaju zato što im se priklonio Zdenko Gržin, vijećnik izabran s liste predvođene strankom Možemo. Za novog čelnika izabran je HDZ-ovac Dražen Hrkač. To je izazvalo euforiju lokalnih HDZ-ovaca, koji su na Facebooku objavili post upućen stranci Možemo.

"Poruka možemosima - ovo je početak kraja vašeg eksperimenta u Grad Zagreb!" napisali su. Objavu je lajkao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Napisali su da njihovo preuzimanje zagrebačke četvrti svjedoči "o općem neredu & raspadu sustava u platformi NE Možemo" i dodali da razumiju njihovu nervozu i zabrinutost zbog gubitka NZZ-a.

Židovi zbog Rore odbili Plenkovića

Na objavljenoj fotografiji zaintrigirao nas je lik Andreja Rore, vijećnika HDZ-ovca, inače voditelja Odjela za medije, komunikacije i digitalne medije HDZ-a. O njemu smo pisali u više navrata. Zbog Rore, primjerice, Židovska općina Zagreb odbila je sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu.

>>Židovi odbili Plenkovića, neće s njim u Jasenovac: Ne možemo s takvima

Premijer Andrej Plenković želio je 2019. organizirati jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu, a vlada je poslala pozive za sastanak Savezu antifašističkih boraca, predstavnicima židovske zajednice te predstavnicima Srba i Roma.

"Bilo bi jako dobro da bude zajednička komemoracija. To bi bili važni iskoraci i za pitanje sjećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu", rekao je Plenković.

"Mi ne možemo biti u istoj koloni!" rekao je za Index Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj te je tako poslao ekspresnu odbijenicu vladi.

Rekao je da ne mogu biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve Bleiburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac i dodao da je Za dom spremni jednima ustaški pozdrav, a drugima je prihvatljiv unatoč ustavnim i zakonskim odredbama.

"Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici kao što je onaj izdavača Alfe i povjesničara S.B i M.J i dok je na mjestu voditelja odjela za informiranje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu", rekao je Kraus.

Pisao u časopisu NDH, zazivao Hrvatsku do Drine

Zašto im je smetao baš Andrej Rora?

Rora je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića. Predstavljen kao student i urednik biblioteke Znameniti Hrvati islamske vjere, seriju feljtona počeo je objavljivati 10. travnja 1996. godine.

U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsjednika vlade NDH Džafer-bega Kulenovića, Rora piše o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

"Ta zajednička borba nije ni danas prestala niti će prestati dok ne bude završena s uspjehom za kojim svi mi Hrvati težimo. A kad polučimo uspjeh i ponovno budemo imali svoju državu, vjerujem da ćemo kod njezine izgradnje pristupiti s puno više iskustva i opreza, a u želji da ostvarimo ono što je najkorisnije za cjelokupni hrvatski narod", napisao je Rora zazivajući Hrvatsku do Drine.

Ponižavao zatočene srpske civile koji su kasnije ubijeni

I tjednik Novosti je propitivao biografiju Andreja Rore napisavši da ovaj HDZ-ov odjel vodi nekadašnji ratni huškač i ljubitelj ustaša. Zaključili su kako se iz postojećih snimki i članaka koje je Rora objavljivao može reći da je prvi čovjek za medije Plenkovićeve stranke kao reporter u ratu ponižavao zatočene srpske civile koji su kasnije bili ubijeni, premlaćeni i silovani.

"Andrej Rora je 1990-ih kao urednik Hrvatskog bojovnika, Panorame i suradnik časopisa NDH demonizirao sisačke Srbe, objavljivao popise sa stotinama imena i adresa "'čedomira i hrvatskih izdajnika' te veličao ustaše", nabrajaju Novosti dodajući da je Rora uređivanje sisačkog vojnog lista Hrvatski bojovnik koristio za objavljivanje huškačkih popisa i kućnih adresa više stotina građana srpske nacionalnosti.

Rora je, k tome, u tjedniku Hrvatski bojovnik, pišu Novosti, napisao reportažu iz logora Hrvatskog vijeća obrane, koja je po bešćutnosti iskazanoj prema zarobljenim srpskim civilima neusporediva s bilo kojim sadržajem tiskanim u hrvatskom medijskom prostoru.

"Samo mrtvi četnik je dobar četnik"

Navode i kako je radio u HTV-ovoj emisiji Motrišta i Dnevniku HRT-a u drugoj polovici devedesetih godina. No prije dolaska na javnu televiziju, Rora je od početka rata do 1997. godine kao vojni i civilni propagandist otpuštao neprispodobive količine političkog ekstremizma.

U jednoj reportaži iz svibnja 1992. opisuje "nekoliko dana s braniteljima Herceg-Bosne" i odlazak u improvizirani logor HVO-a.

"Zarobljeni novogradski četnici smješteni su u sportskoj dvorani u Odžaku. Ozračje kužno, bez aeracije, mirisi fukare, nečisti i serbske zlosti. Prava bjesomučna gomila", navodi u tekstu opremljenom fotografijom "srpskih ekstremista".

Novosti su došle i do snimke na kojoj Rora 1992. godine posjećuje logor za zarobljene srpske civile u Odžaku, mučilištu HVO-a u kojem je nasmrt premlaćeno više civila, dok su ostali bili podvrgnuti višemjesečnim torturama, izgladnjivanju i verbalnom zlostavljanju. Snimka, pored toga, bilježi i trenutak u kojem se Rora hvali "trofejom" s ratišta, liturgijskom knjigom na ćirilici koja se koristi isključivo u pravoslavnim crkvama.

Rora je pratio podvige i Handžar divizije, proustaške postrojbe čiji su zapovjednici spominjani u kontekstu ratnih zločina nad sisačkim civilima. U tekstu "Handžar-divizija hara Herceg-Bosnom" opisuje "čišćenje" oslobođenih sela.

"Handžarovska je logika sasma jednostavna. Samo mrtvi četnik je dobar četnik. Ovo je rat na život ili smrt, i tu ne smije biti milosti", piše nadahnuto. Na povratku iz "hrvatske Herceg-Bosne u hrvatsku Hrvatsku" susreo je vod handžarovaca.

Reportažu rezimira ovim rečenicama: "Svi ih hvale. Dosad su zarobili petnaest četnika, među kojima i jednu četnikušu. Kažu, prava ženska. Što s njom rade, nismo pitali. Bosna puna sevdaha", prenose Novosti.

Paralelno sa suradnjom u časopisu NDH, aktualni voditelj HDZ-ovog Odjela za medije i komunikacije bio je novinar, a potom i glavni urednik tjednika Panorama, u kojem su razmjeri promocije NDH bili usporedivi jedino sa sadržajem Pšeničnikovog lista.

Uskoro prešao na HRT, dobio povlašteni kredit

Početkom 1996., primjerice, Rora počinje tiskati feljtone iz "monumentalnog historiografskog projekta" o ustašama i NDH, koje je inicirao publicist Ivan Krtalić. U projektu pod nazivom "Ustaše njima samima" Panorama je svaki tjedan objavljivala tekstove i izjave ideologa kvislinške tvorevine.

U tjedniku u kojem je zamjenik glavnog urednika bio čuveni televizijski novinar Goran Milić, Rora nastavlja s veličanjem Herceg-Bosne, što kroz izjave pojedinaca iz Hrvatske, što kroz intervjue koje je notorni Smiljko Šagolj vodio s političko-vojnim rukovodstvom te tvorevine, onim pojedincima koji će u Haagu biti osuđeni za udruženi zločinački pothvat u BiH, primjećuju Novosti.

U Panorami je Rora svaki tjedan objavljivao tekstove i izjave ideologa kvislinške tvorevine. Pavelića je, među ostalim, nazivao učiteljem života i veličao Juru Francetića i Maksa Luburića.

Sve je to očito bila dobra legitimacija da uskoro prijeđe na HRT. Nakon nekoliko godina rada na javnoj televiziji, Rora prelazi na Novu TV i pokreće Istragu, emisiju koja se do danas redovno svrstava u primjere najužasnijeg huškačkog novinarstva.

Od HRT-a je dobio i povlašteni kredit. Kako smo pisali, kada su kamate po tržišnim cijenama bile od devet do 14 posto, kredite po povlaštenim stopama, najčešće od dva do pet posto, dobilo je više stotina radnika. Među njima su Dijana Čuljak, Mirjana Hrga, Miljenko Manjkas, Andrej Rora, Katja Kušec, Ružica Renić i drugi.

Stao na žulj braniteljima

Stao je na žulj i braniteljima s Banije, i to tako što je u svojim rekonstrukcijama događaja iz Domovinskog rata iskrivio činjenice - tako barem tvrde veterani koji su se na internetskoj stranici www.istraga.tv obrušili na spomenutog urednika poručivši da zbog toga obustavljaju svaku daljnju suradnju.

"Zbog nekulturnog, bahatog i nekorektnog odnosa prema braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata sa Banovine koji su dragovoljno i uz velika odricanja sudjelovali u snimanju rekonstrukcija obavještavamo Vas da u budućnosti nismo u mogućnosti surađivati s gospodinom Rorom", stoji u poruci.

Milanović: On Plenkoviću radi štetu

O njemu je govorio i predsjednik Zoran Milanović. Bilo je to u jeku afere s Janafom, kad se Milanovića povezivalo s nekadašnjim šefom Janafa Draganom Kovačevićem. Ne navodeći mu ime, rekao je da je Rora autor teze da on ima veze s Draganom Kovačevićem.

"Huškao je na Srbe. Taj glasnogovornik HDZ-a, neću spomenuti njegovo ime jer to ne zavrjeđuje. O njemu je pisao glasnik Srpskog narodnog vijeća Novosti koje držim službenim glasnikom hrvatske vlade, i oni su pisali o njemu. On je ratni huškač i šovinist i kakvu štetu on radi svome šefu Plenkoviću", kazao je Milanović.