Inspektori stižu na mjesto kemijskog napada, što će naći?

Screenshot: Al Jazeera
 
MEĐUNARODNI tim inspektora iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobio je dozvolu ulaska na mjesto kemijskog napada i moći će ga posjetiti u srijedu, objavila je Rusija.
 
U isto vrijeme, sirijski mediji izvještavaju da je protuzračna obrana te zemlje odgovorila na raketni napad na Homs, koji je gađao zračnu bazu Šajrat - istu onu koja je pogođena u prošlogodišnjem američkom raketnom napadu. Međutim, Pentagon je priopćio kako “nema američke vojne aktivnosti na tom području u ovom trenutku”, prenosi Reuters.
 
Rusija za odgodu krivi američki napad i sigurnosnu situaciju na terenu
 
Iako su inspektori u Siriji još od subote, nije im bilo dozvoljeno posjetiti Dumu, u kojoj se 7. travnja, prema izvještajima medicinskih i medijskih organizacija s terena i tvrdnjama SAD-a, Francuske i Velike Britanije, dogodio napad bojnim otrovima u kojem je poginulo oko 70 ljudi, a ozlijeđeno više stotina.
 
Sirija i Rusija pak negiraju da se ikakav kemijski napad dogodio već da je cijela “stvar izrežirana”, kako se izrazio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Unatoč njihovom osporavanju napada, SAD, UK i Francuska izvele su u noći s 13. na 14. travnja ograničenu vojnu akciju usmjerenu na sirijska postrojenja povezana s kemijskim oružjem.
 
Inspektorima OPCW-a ulaz na mjesto napada u Dumi danima nije bio dozvoljen zbog, kako tvrdi Rusija, američke i savezničke vojne akcije, kao i “sigurnosnih problema i činjenice da ceste do Dume još nisu razminirane”, kako je izjavila ruska delegacija u OPCW-u na jučerašnjem sastanku te organizacije u Haagu. 
 
Amerikanci optužili Ruse da su uklonili dokaze napada
 
Međutim, američka delegacija u OPCW-u optužila je Rusiju i Siriju da možda ne puštaju inspektore na mjesto napada kako bi uklonili dokaze. "Rusi su mogli posjetiti mjesto napada", rekao je američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Haagu i istaknuo: "Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu." 
 
Moskva je optužbe odmah odbacila. "Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji neutemeljeni su", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.