Meksički avioprijevoznik naručio 20 zrakoplova od brazilskog Embraera

Foto: EPA

Meksička državna zrakoplovna kompanija Mexicana naručila je od brazilskog Embraera 20 mlaznih zrakoplova vrijednih minimalno 1.4 milijarde dolara, procjenjuju analitičari, pozivajući se na kataloške cijene.

Mexicana je od brazilskog proizvođača naručila 10 zrakoplova E190-E2 za 108 putnika i 10 zrakoplova E195-E2 za 132 putnika, a isporuke bi trebale krenuti u drugom tromjesečju 2025. godine.

Embraer je izvijestio o narudžbi u ponedjeljak, nakon predsjedničkih izbora u Meksiku na kojima je mandat izborila bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum, štićenica predsjednika na odlasku Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Mexicana je predsjednikovo "čedo", napominje Reuters. Obrador je oživio brend bankrotiranog prijevoznika i upravljanje povjerio vojsci, uz obrazloženje da će domaćim putnicima ponuditi niže cijene karata nego kompanije poput Aeromexica, Volarisa i Viva Airobusa.

Umirovljeni i aktivni vojni dužnosnici preuzeli su upravljanje zračnim lukama i regulativu sektora, podsjeća Reuters.

Mexicana je s radom počela u prosincu

Mexicana je počela s radom u prosincu, ali se na samom početku suočila s brojnim problemima budući da njezina flota obuhvaća samo tri Boeingova vojna zrakoplova i dva manja, starija Embraerova zrakoplova, unajmljena od regionalnog prijevoznika.

Od početka godine do travnja prevezli su na domaćim letovima nešto manje od 76.000 putnika, prema podacima regulatora. Konkurencija ih broji u milijunima.

Nabava Embraerovih zrakoplova omogućit će kompaniji da ponudi više letova, a navodi istodobno na zaključak da su pregovori vlade i američkog Boeinga, vjerojatno o kupnji većih aviona, bili neuspješni.

Prema prošlogodišnjoj analizi ministarstva financija, Mexicana bi trebala poslovati u minusu do 2033. godine, navodi Reuters.

Analitičari američke investicijske banke Citi procijenili su vrijednost narudžbe na oko 1.4 milijarde dolara, uz napomenu da je Mexicana vjerojatno dobila popust s obzirom na veliku brojku. U banci J.P. Morgan smatraju pak da je vrijednost narudžbe bliža 1.6 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.