Ministar sigurnosti BiH poziva ljude na masovne prosvjede zbog pravosuđa

Foto: FaH

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u subotu je pozvao građane svoje zemlje na masovne prosvjede kako bi se iznudile promjene u pravosuđu BiH i smijenili sadašnji članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), neovisnog tijela zaduženog za imenovanja svih sudaca i tužitelja u državi.

"Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana narednog tjedna pred Tužiteljstvom i Sudom BiH gdje je i sjedište VSTV-a kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Bit ću na čelu toga pokreta", napisao je Mektić na svom Twitteru.

Neobičan poziv ministra u jeku afere

Neobičan poziv jednog ministra građanima na pobunu protiv sustava vlasti uslijedio je u jeku afere koja potresa bosanskohercegovačko pravosuđe nakon što je predsjednik VSTC-a Milan Tegeltija tajno snimljen kako s jednim poduzetnikom pregovara o posredovanju čiji je cilj bio ubrzati procesuiranje privatne tužbe koju je on podnio Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.

Da stvar bude gora, posrednik u tim pregovorima bio je jedan inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ujedno Tegeltijin prijatelj koji je za njega od poduzetnika preuzeo i mito kako bi, po vlastitim riječima, "potkovao" cijeli postupak.

Nakon što su mediji objavili snimku i slučaju dali kolokvijalni naziv Potkivanje te ga usporedili s aferom Ibiza koja je na ostavku prisilila čelnika Slobodarske stranke Austrije Henz-Christiana Strachea, Tužiteljstvo BiH je otvorilo istragu i saslušalo poduzetnika Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je ranije potvrdio kako je snimao komunikaciju s inspektorom SIPA-e i Tegeltijom jer je želio dokazati kakvo je zapravo stanje u pravosuđu i zbog čega godinama čeka da tužiteljstvo podigne optužnicu u slučaju za kojega je policija jasno utvrdila kako povlači kaznenu odgovornost.

Alešević je u sporu s dvojicom utjecajnih članova Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske akcije (SDA) koji su protuzakonito zemljište u njegovom vlasništvu založili kao hipoteku kod jedne banke da bi dobili višemilijunski kredit.

Tegeltija se od optužbi branio tvrdnjom kako živi "normalan život" i sastaje se sa "stotinama ljudi" koji onda koriste priliku kako bi od njega tražili posredovanje u pravosudnim procesima, ali je odbacio optužbe da je napravio bilo što protuzakonito ili da je primio mito.

Ostali članovi VSTV-a dali su mu potporu i ocijenili kako je cijela afera udar na to tijelo s ciljem nekih centara moći da preuzmu kontrolu nad pravosuđem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.