Ministarstvo gospodarstva i HGSS potpisali sporazum, HGSS-u se osigurava 150.000 eura

Foto: Ministarstvo gospodarstva

Sporazum o suradnji između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske gorske službe spašavanja, kojim se HGSS-u osigurava 150.000 eura potpore, potpisali su u subotu ministar Damir Habijan i pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

Novac je namijenjen za potrebe ulaganja u operativne kapacitete i učinkovitost HGSS-a te ulaganja u razvoj strateškog pristupa sigurnosti posjetitelja, zaštite prirode i okoliša na zaštićenim i teško pristupačnim prostorima, priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ministar Habijan istaknuo je značaj i doprinos HGSS-a za sigurnost ljudi i zaštitu prirode, ali i ukazao na potrebu izmjene zakonske regulative koja uređuje njihovu djelatnost.

"Zakon o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja donesen je 2006. godine, a u budućnosti treba razmisliti o njegovim izmjenama i dopunama. Tih 150.000 eura malen je doprinos vašem radu, no treba osigurati financijsku sigurnost HGSS-u“, rekao je ministar Habijan prilikom potpisivanja sporazuma o suradnji s HGSS-om, u prostoru posjetiteljskog centra "Podzemni grad Paklenice".

Pročelnik Josip Brozičević naglasio je da će dobivena sredstva HGSS utrošiti na obnavljanje i nabavku opreme za spašavanje, publikacije i program djelovanja.

Značajan dio sredstava bit će usmjeren na edukacije operatera helikoptera, koji pomaže u long-line tehnikama. Akcije HGSS odvijaju se na nepristupačnim terenima i radi se uglavnom o životno ugroženim osobama, dodao je.

Ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Natalija Andačić kazala je da je taj Nacionalni park prepoznat kao pravo mjesto za potpisivanje tako važnog sporazuma, jer ima najdužu suradnju u Hrvatskoj s HGSS-om - više od 20 godina organizira dežurstva HGSS-a, što je, kaže, bitno povećalo sigurnost penjača i posjetitelja.

Projektne aktivnosti HGSS-a rezultat su godišnjih aktivnosti ustrojstvenih jedinica HGSS-a koje se usko vezuju uz pripremne i preventivne aktivnosti čiji se krajnji cilj ogleda kroz povećanje stupnja sigurnosti i smanjenje potencijalnih rizika.

HGSS broji ukupno 25 ustrojstvenih jedinica, teritorijalno raspoređenih u Hrvatskoj. Od ukupnog broja, njih 16 u sklopu redovnog rada i djelovanja provodi potrebne aktivnosti i na zaštićenim prostorima Hrvatske. Sva zaštićena područja Hrvatske dio su djelovanja i provedbe predmetnih aktivnosti jedne ili više HGSS stanica. Pojedini parkovi imaju sklopljen ugovor s HGSS-om kojim se HGSS obavezao na dežurstva u vrijeme ljetne sezone.