Ministri pet zemalja u Beču raspravljaju o iranskom nuklearnom sporazumu

Foto: EPA

PET SVJETSKIH sila i Iran sastali su se danas u Beču prvi put otkako se američki predsjednik povukao iz nuklearnog sporazuma, no diplomati upozoravaju da su izgledi Britanije, Francuske, Kine, Njemačke i Francuske za spas međunarodnog ugovora ograničeni. Svjetske sile trebale bi potpuno kompenzirati Iran za američke sankcije kako bi ga uvjerile da ostane u međunarodnom nuklearnom sporazumu, ocijenio je iranski dužnosnik prije sastanka u Beču.

Teheran traži jamstva kako Iran ne bi bio ekonomski izoliran pošto na snagu ponovno stupe američke sankcije. "Ovdje smo da bismo čuli praktična rješenja", rekao je iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif, prenosi njemačka agencija dpa.

Iran je redovito isticao da želi opstanak JCPA (Joint Commission of the Joint Comprehensive Plan of Action, Zajednički sveobuhvatni plan akcije), što je puni naziv ugovora iz kojeg se u svibnju američki predsjednik Donald Trump povukao. 

Iran se obavezao smanjiti nuklearni program i prihvatiti inspekcije

Potpisom JCPA-a 2015. Iran se obvezao smanjiti svoj nuklearni program i prihvatiti temeljite inspekcije kojima bi se dokazalo da ne može razvijati nuklearno oružje, a Zapad mu je zauzvrat ukinuo sankcije, uključujući embargo na izvoz iranske nafte. 

"Spremni smo za sve moguće scenarije... propast sporazuma samo će ojačati napetosti u regiji... Za spas ugovora, druge potpisnice trebale bi kompenzirati (štetu nanesenu) američkim sankcijama", rekao je visoki iranski dužnosnik kako je prenio Reuters. 

Trump u izbornoj kampanji najavio povlačenje iz sporazuma

Trump je i u izbornoj kampanji najavljivao da će se povući iz sporazuma JCPA koji je nazivao "užasnim", a pošto je to učinio prijeti sankcijama državama koje bi nastavile poslovati s Iranom te ih poziva da do 4. studenoga prekinu uvoz iranske nafte, što se odnosi i na Kinu i Indiju, velike iranske kupce.

Ministri vanjskih poslova i diplomati trebaju u Beču razgovarati o načinima kako osigurati poslovanje i ulaganja u Iran unatoč sankcijama. Europska unija već je dopunila svoje zakonodavstvo kako bi zaštitila europske tvrtke od američkih sankcija i ovlastila Europsku investicijsku banku da financira iranske projekte. 

Nacrti europskih zemalja Iranu nedovoljni

Međutim, nacrti koje su predstavile tri europske zemlje Iran je ocijenio nedovoljnima. "Taj paket razočarava, ne sadrži konkretne i praktične prijedloge za rješenje", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani. 

Njemački šef diplomacije Heiko Maas ocijenio je da svjetske sile neće moći potpuno kompenzirati tvrtke koje napuste Iran zbog američkih sankcija, ali je upozorio Teheran da bi najveća šteta za iransko gospodarstvo bio izlazak iz ugovora.

Maas ne vjeruje da će današnji sastanak završiti negativnim ishodom, ali vjeruje da će trebati još pregovarati. 

Francuski šef diplomacije poručio Iranu da prestane s prijetnjama

Prije dolaska u Beč francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian poručio je Iranu da "prestane prijetiti razvrgavanjem svojih obveza". "Pokušavamo donijeti ekonomski paket prije sankcija koje trebaju nastupiti početkom kolovoza, odnosno novog kruga sankcija u studenome. Za kolovoz rok je malo prekratak, no pokušat ćemo to učiniti za studeni", rekao je Le Drian. 

Iranski dužnosnici u prošlosti su prijetili blokadom Hormuškog tjesnaca, geopolitički jednog od najvažnijih na svijetu, uz Bab el-Mandeb, Suez, Gibraltar i Panamski kanal.

Kroz tu dodirnu točku Islamske Republike Iran, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata u svijet odlazi oko 20 posto svjetske nafte te oko 35 posto sve nafte koja se prevozi morskim putem.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.