Mira iz Srbije radi na Jadranu: Oduševljena sam. Gazde su predivne, plaća dobra

Screenshot: HRT

Ispred policijskih postaja diljem Hrvatske vladaju nikad veće gužve te se u redovima čekaju radne dozvole. Premda je u Hrvatskoj najmanji broj nezaposlenih u posljednjih nekoliko godina, i dalje se radna snaga traži iz svih zemalja, a najviše u turizmu.

U Novalji i Krku od ranog jutra čeka se u redu jer bez radnih dozvola nema ni posla. Svake godine sve je više zahtjeva za radne dozvole.

"Naravno da sam umorna od dugotrajnog čekanja, imamo mi i druge obaveze, ali tko nas pita", rekla je Svetlana iz Srbije za HRT.

Više zahtjeva za radne dozvole

"9 posto više je zahtjeva za radnim dozvolama u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje i čak 40 posto više u odnosu na 2022.", kaže Robi Belušić, načelnik sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU istarske.

"Taj priliv radnika, odnosno državljana trećih zemalja, nastupio je sad početkom 5. i 6. mjeseca, tu pričamo o nekom periodu od mjesec dana, kad se strani državljani moraju doći prijaviti, preuzeti dozvole, napraviti iskaznice i naravno da se u tom periodu od mjesec dana stvaraju velike gužve, odnosno ne možemo odraditi onoliki broj zahtjeva koji pristiže", govori za HRT Nina Gregorić,  načelnica upravnih poslova PU primorsko-goranske.

Pulskom turističkom divu nedostaje još oko 400 radnika

S nedostatkom radne snage u pulskom se turističkom divu bore od 2019., kad su među prvima krenuli u treće zemlje po radnike. Na kraju jedne sezone već razmišljaju o sljedećoj.

"Tu još fali 400-tinjak radnika, rekli bismo, ali i prošle godine smo imali 350 studenata koji obično počnu krajem lipnja, početkom srpnja, očekujemo i njihove dolaske. Tijekom lipnja smo pozitivno imali riješene radne dozvole za strance", kaže Isabella Frančula, direktorica kadrovskih poslova u Arena Hospitality Groupu.

Mira iz Srbije radi na Jadranu: "Gazde su predivne, plaća je dobra"

Mnogi strani radnici na Jadran se vraćaju godinama.

"Oduševljena sam. Imam predivne gazde, plaća je dobra, zato sam se i vratila, ne žalim se", kaže Mira iz Srbije, koja planira doći i dogodine.

"Mislim sve pozitivno i zato sam i došao ovamo. Uvijek sam htio raditi u Europi, Hrvatska je ostvarenje mojeg sna", rekao je jedan čovjek iz reda za radnu dozvolu.

U Istri se traži najviše radnika - nedostaje im konobara, kuhara, pomoćnih radnika i spremača. "Procjenjuje se da će ta brojka biti oko 50 tisuća, ta potreba raste iz godine u godinu, naravno, hrvatski turizam najviše radne snage crpi iz bazena okolnih zemalja BiH, Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije, međutim, to nije dovoljno", kaže za HRT Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za pravne poslove Ministarstva turizma.

Pročitajte više