Bakar protiv radova na kontejnerskom terminalu: "Ugrožena nam je sigurnost"

Screenshot: HRT

Mještani Bakra, posebice stanovnici naselja Gornjih Tijana, pobunili su se protiv radova koje Luka Rijeka provodi na proširenju Terminala Škrljevo. Za jakih kiša, kažu mještani, sav materijal spušta se u njihove okućnice, a za vrijeme bure strahuju od prevrtanja kontejnera. Potporu im je pružio i bakarski gradonačelnik koji kaže da su radovi ilegalni. 

"Kontejneri su gore skroz do ruba nasipa i kada su jake bure, već su dva puta letjeli, srećom da su bili prazni pa su se zaustavili, ali što to znači - da oni mogu krenuti i dalje", za HRT Regionalni dnevnik rekla je Franka Luc, mještanka Gornjih Tijana.

"Problema ima, to su oni gore, terminal. Kontejner neće do mene, ali voda do najniže točke hoće. Već sam dva puta plivao, u stanu 35 centimetara vode", kazao je Mirko Kovačević, mještanin Gornjih Tijana.

Bakarski gradonačelnik: Radovi se provode mimo zakona

Bakarski gradonačelnik pak ističe - radovi se provode mimo zakona i izvan građevinskog područja, što je, kaže, vidljivo i na snimkama iz zraka.

"Veliki problem je na Terminalu Škrljevo gdje se bez ikakvih dozvola, projektne dokumentacije, bez temelja, bez potpornih zidova nasipali su raznorazni građevinski otpad, naslagali kontejnere. Grad Bakar nije protiv poslovanja Luke Rijeka, ali Luka konačno mora shvatiti da se nalazi u okruženju žitelja i da ono što rade moraju raditi sukladno zakonskim propisima", rekao je Tomislav Klarić, bakarski gradonačelnik.

Direktor Luke Rijeka: Nema ugroze po život i imovinu

Luka Rijeka od odgovornosti za slijevanje materijala ne bježi. Građanima je ponuđena polica osiguranja za naknadu štete, a u tijeku je i sanacija nasipa. Na pitanje izvode li se radovi bez dozvola, direktor Luke odgovara. 

"Odgovorno tvrdim da kao prvo nema nikakve ugroze po život i imovinu, da sve što radimo, radimo u okvirima zakonskih propisa. Ovo su sada pripremni radovi, a po uređenju terminala, jer ovo su sad pripremni radovi, površina će biti uređena po pravilima struke i što se tiče odvodnje i statike, a što se tiče gradnje naravno da nećemo početi prije nego dobijemo dozvolu, u procesu smo", kazao je Duško Grabovac, direktor Luke Rijeka d.d.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.