Monsanto regrutirao bivše savjetnike da bi osporio izvješće WHO-a o kancerogenosti svojih proizvoda

Foto: Public domain

VIJEĆE znanstvenika osporava izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljeno ranije ove godine prema kojem je aktivni sastanak glifosat u pojedinim herbicidima biotehnološkog diva Monsanta "vjerojatno kancerogen" za ljude.

Tvrtka Intertek Scientific & Regulatory Consultancy je na zahtjev Monsanta formirala vijeće od 16 znanstvenika koji će rezultate svog istraživanja predstaviti u ponedjeljak i objaviti kasnijeg datuma nakon što ih provjere drugi stručnjaci.  

Vijeće navodi da je IARC (Međunarodna agencija za istraživanje raka pri WHO-u) pogrešno protumačio ili ignorirao dio podataka prije klasifikacije glifosata kao kancerogenog. "Stoga, niti jedan od rezultata iz jako velike baze podataka, korištenjem drugačijih metodologija, ne pruža dokaz, ili potencijalni mehanizam, za ljudsku kancerogenost," navodi sažetak izvješća.

Procjena vijeća je slična onoj Europskih vlasti za sigurnost hrane (EFSA), koje su prošlog mjesece rekle da glifosat vjerojatno nije kancerogen za ljude.

"Ubijanje dokaza"

Da je aktivni sastojak siguran drži i američka vlada. Monsanto je 2013. godine od Američke agencije za zaštitu okoliša zatražio i dobio dozvolu za veću toleranciju glifostata u proizvodima koji se uglavnom koriste na genetski modificiranim sjemenkama soje i kukuruza.

Kritičari pak ističu da su posljednja izvješća, protivna onom WHO-a, izradili znanstvenici povezani s industrijom. Monsanto je kao konzultante plaćao deset od 16 stručnjaka u vijeću Interteka, dok su dvojica bivši zaposlenici tvrtke, navodi Reuters.

"Cilj IARC-a je bio da ocjeni opasnost od raka, i to je to. Oni su pogledali podatke i pronašli uistinu uvjerljive dokaze," rekla je Jennifer Sass, znanstvenica američkog National Resources Defense Councila. "Ono što ovo vijeće pokušava napraviti je smrt kroz tisuću rezova. Oni su uzeli pozamašnu gomilu dokaza kroz koje sijeku u pokušaju da ih ubiju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.