Građani uznemireni iznenadnim pozivima u vojsku: MORH formira pričuvu, prve vježbe bit će u jesen

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

MORH formira vojnu pričuvu, a za jesen su najavljene i vojne vježbe.

Brojni građani posljednjih dana uznemirili su se po primitku poziva iz vojske, a Novi list piše kako im je iz MORH-a potvrđeno da se radi o samo jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga RH.

Brojnim građanima u Istri, na Kvarneru, u Dalmaciji, ali i u ostalim dijelovima zemlje, pozivi su došli.

Vježbe u jesen

Na dva područja će već ove godine krenuti i ozbiljniji poslovi ustrojavanja pješačkih pukovnija. Tako će u Splitu, koji pokriva 5. pukovnija, i Zagrebu s 1. pukovnijom tijekom listopada i studenog ove godine biti odrađena obuka »ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti«. Radi se o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći i jedna pješačka satnija iz formacije bojne (dakle, ne samostalna). Pješačka satnija inače je formacijski red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu  početkom jeseni biti organizirana vojna vježba.

MORH je posebnu pažnju obratio na datume vježbi. Sve je planirano početkom jeseni kad je turistička sezona već gotova. Usprkos tome, vježbe bi i dalje mogle biti problem. Velika većina ljudi danas rad u privatnim tvrtkama i nikome, a osobito poslodavcima, ne odgovara da po nekoliko dana izostaju s posla.

Zadovoljstvo i ponos

"U potpunosti podržavam trend, zahtjeve i ideju o formiranju pričuve zato što profesionalne i ostale postrojbe koje imamo, u slučaju agresije na RH, nisu u mogućnosti same obraniti suverenitet države, prije svega zbog nedovoljnog broja vojnika, koliko god te postrojbe bile stručne i vrhunski naoružane i opremljene", ističe brigadni general u mirovini Sergio Rabar.

"Nije dobro što smo već 20 godina bez pričuvnih postrojbi, što smo bacili pod tepih znanje i nasljeđe gardijskih i drugih brigada iz Domovinskog rata, pa se stoga nadam da će Rijeka i Istra dobiti pričuvnu pukovniju s nazivom slavne 111. brigade ZNG-a kako bi se i na taj način tradicija i povijest te brigade prenosila na iduće generacije na zadovoljstvo i ponos naroda i građana Istre, Hrvatskog primorja i cijele RH", govori Rabar.

Analitičari zadovoljni


Vojni analitičar Igor Tabak smatra da ja dobro da je Hrvatska krenula s ovakvim projektom. Ipak, smatra da će zbog dugogodišnjeg izostanka ove prakse, biti problema u realizaciji.

"Jednako kao što su se građani odviknuli od sudjelovanja u takvim aktivnostima, koje se često smatralo nepotrebnim gubljenjem vremena, tako su se od puštanja zaposlenika u pričuvu odvikli i poslodavci, s kojima će trebati ugovoriti sustav naknada", kaže Tabak.

Prema podacima MORH-a, za ovu godinu predviđeno je oko milijun i pol kuna iz državnog budžeta. Kako se neslužbeno saznaje, to bi trebalo biti dovoljno za obuku oko 150 ljudi,  već spominjanih obveznika iz Zagreba i Splita. Čitav posao, predviđeno je, nastavlja se i sljedećih godina, dok se ne ustroji kompletnih šest pješačkih pričuvnih pukovnija, koje bi u slučaju potrebe značile devet tisuća pješaka više.

Prigovor savjesti

Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje! obavještavaju sve građane koji dobivaju poziv za sudjelovanjem u vojnoj pričuvi da imaju pravo uložiti prigovor savjesti na sudjelovanju u pričuvnoj službi. Nakon upita zabrinutih građana koji su dobili poziv za sudjelovanjem u vojnoj pričuvi, oni kako čl. 6. Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu.

"Nažalost, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije reguliralo proceduru ulaganja prigovora savjesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu te CMS i inicijativa Ne vojnom roku apeliraju da to žurno učini! CMS je već ranije upozoravao kako je potrebno reaktivirati Povjerenstvo za civilnu službu, koje bi sukladno zakonu, odlučivalo i o zahtjevima obveznika pričuvnog sastava za prigovor savjesti", piše CMS.

Inicijatori smatraju da Hrvatska zna bolje. Podsjećaju i kako smo nedavno bili svjedoci, tijekom požara u Dalmaciji, da se u potpunosti raspao sustav civilne zaštite u zemlji.

"Umjesto da Vlada jača oružane snage, u ovom trenutku puno je potrebnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu, a ne u oružanim snagama. Hrvatska zna bolje!", piše u priopćenju koje su poslali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.