Moskva će se teritorijalno udvostručiti kako bi izbjegla prenapučenost i kolaps prometa

RUSKI dužnosnici su najavili plan prema kojem bi se Moskva teritorijalno trebala i više nego udvostručiti kako bi riješili prometne probleme i prenapučenost. Međutim, kritičari se već sad boje da bi to moglo dovesti do ekološke katastrofe i prisilnog preseljenja tisuća ljudi.

Selit će se i "srce" Moskve

Plan prema kojem bi se Moskva s trenutnih 120 povećala na 260 tisuća hektara u ponedjeljak je odobrio i ruski predsjednik Medvedev, na sastanku s gradonačelnikom Moskve Sobyaninom i guvernerom moskovske okolice Gromovom. Prema planu, Moskva bi se trebala širiti na jug i jugozapad, i to na štetu šuma, manjih zajednica te ljetnikovaca i izletišta.

Osim toga, predviđeno je da se "srce Moskve" - vladine i upravne zgrade, kao i velike tvrtke - preseli u novo susjedstvo, što bi zauvijek promijenilo vizuru i duh povijesnog centra grada. "Prvi koji će se seliti bit će uredi premijera i njegovog kabineta, kao i predsjednička administracija", kazao je Sobyanin ruskim novinarima.
Rusi smatraju kako će im za izvršenje ovog projekta biti potrebno i 20 godina, a proračun za izvođenje ove pustolovine još nije objavljen.

Kritičari se boje dodatnog jačanja centralizacije zemlje


No postoje i oni koji ne smatraju da je ovaj potez dobra ideja. Borci za zaštitu okoliša brinu se zbog najavljene sječe šuma, a drugi pragmatici se pitaju što će biti s ljudima koji posjeduju nekretnine na prostoru predviđenom za širenje. Zagovornici plana se brane činjenicom da je smjer širenja "odabran upravo zato jer je riječ o relativno slabo urbaniziranom dijelu Moskve sa samo 250.000 ljudi".

Aleksej Yaroshenko iz ruskog Greenpeacea smatra kako će ovaj projekt dovesti i do dodatnog priliva Rusa u Moskvu, što će ujedno značiti i jačanje centralizacije. Prošlogodišnji popis stanovnika pokazao je da se ukupna populacija Rusije smanjila za 1.2%, dok je u istom razdoblju broj stanovnika u Moskvi narastao za preko milijun stanovnika. "Zemlja se prazni, a Moskva raste. Svi resursi idu u Moskvu - prvo novac, a sad i ljudi", zaključio je Yaroshenko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.