Moskva počela regrutirati vojnike videima u kojima mladići kupuju aute

Foto: EPA

MOSKVA je započela novu kampanju kako bi namamila Ruse da se prijave u oružane snage i bore u Ukrajini, unatoč izjavama Kremlja da veće biti novih regrutacija, piše CNN.  

Ruski propagandni videozapisi objavljeni na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana nastoje privući ruske muškarce kroz narative domoljublja, morala i napredovanja u društvu. Mnogi isječci prikazuju rat kao bijeg od sumorne stvarnosti njihovih svakodnevnih života - koji se sastoji od ispijanja votke, siromaštva i bespomoćnosti, sudeći po videima.

Jedan od videa, objavljen 14. prosinca, prikazuje mladića koji se odlučuje boriti umjesto da se zabavlja sa svojim prijateljima, a zatim iznenadi sve kupnjom automobila novcem koji je zaradio boreći se pod vojnim ugovorom.

Umjesto zabave rat

U videosnimci objavljenoj 15. prosinca bivša djevojka jednog vojnika ponovno je impresionirana njegovom hrabrošću i moli ga da se ponovno spoje. U drugom videu sredovječni muškarac napušta posao u tvornici koji mu nije dovoljno plaćen da bi potpisao vojni ugovor i otišao na front.

Još jedan od videozapisa prikazuje otmjene Ruse u 30-ima kako utovaruju automobil. Starija žena pita kamo idu, na što jedan od muškaraca kaže: "U Gruziju. Zauvijek." Kad druga žena prospe vrećicu s namirnicama, umjesto da pomognu, otmjeni muškarci samo uđu u auto i odu, dok grupa mlađih Rusa žuri po namirnice. "Dečki su otišli, muškarci su ostali", kaže jedna od starijih žena.

U međuvremenu nastavljaju stizati izvješća i pritužbe o nedostatku namirnica i opreme u ruskoj vojsci, što je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao riješiti. Tijekom sastanka s majkama mobiliziranih u studenom Putin je insinuirao da je bolje poginuti boreći se za zemlju nego napiti se votkom do smrti.