Na današnji dan potpisan je Daytonski mirovni sporazum

Foto: Profimedia

NA današnji dan prije 27 godina, 14. prosinca 1995., u Parizu je potpisan Daytonski mirovni sporazum, kojim je prema dogovoru 21. studenog iste godine u Daytonu u SAD-u i službeno okončan rat u Bosni i Hercegovini. BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Daytonskog sporazuma - hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, srpski predsjednik Slobodan Milošević i predsjednik BiH Alija Izetbegović.

Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te da je čine konstitutivni narodi (Bošnjaci, Hrvati i Srbi, s ostalima). Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

BiH je i danas u dubokoj krizi

BiH i danas grca u dubokoj političkoj krizi, a kao i svi drugi značajniji datumi, tako se i parafiranje sporazuma u Daytonu u BiH obilježava na različite načine, ovisno o tome o kojem entitetu je riječ. U Republici Srpskoj su 21. studenog proglasili entitetskim praznikom, dok je u Federaciji BiH bio uobičajeni radni dan.

Na obljetnicu parafiranja Daytonskog sporazuma nije se osvrnuo nitko od aktivnih hrvatskih i bošnjačkih političara, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako je to datum kada su Srbi odlučili biti u državnoj zajednici koja se zove BiH.

Dodik opet aludira na odcjepljenje Republike Srpske od BiH

Dodik je izjavio i kako je nezadovoljan intervencijama međunarodne zajednice nakon rata, ustvrdivši kako je time oskvrnuta bit Daytonskog sporazuma pa će se vidjeti što će biti dalje, a svakako će raditi na vraćanju svih ovlasti entitetima. Taj je projekt, kako je kazao, tek privremeno ostavljen po strani, i to zbog rata u Ukrajini.

"Dajte nam ustavnu poziciju i ustavnu BiH. Ako je nema, neće biti nikakva (BiH)", rekao je Dodik, ponovno aludirajući na mogućnost da se Republika Srpska odcijepi od BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.