Nadrealno: Budući novinari na Pantovčaku učili kako intervjuirati predsjednicu

Facebook/FPZG

FAKULTET političkih znanosti danas se na službenom profilu na Facebooku pohvalio kako su studente odveli na Pantovčak kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi, među ostalim, njena glasnogovornica Ivana Crnić studente poučila kako intervjuirati predsjednika odnosno predsjednicu države.

Ovako glasi objava Fakulteta političkih znanosti s Facebooka: ''Polaznici kolegija Umijeće intervjua, posjetili su Ured predsjednice Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović. Tamo ih je ugostila glasnogovornica Ivana Crnić, koja je održala predavanje na temu 'Kako intervjuirati predsjednicu/predsjednika države'. U Svečanoj dvorani pozdravila ih je i sama predsjednica, a imali su priliku upoznati i mješanca Kiku, 'prvog psa Republike Hrvatske'.''

Fotografija Kolinde s kujicom Kikom na Facebooku FPZ-a

Objava je popraćena i s nekoliko fotografija, među kojima je i jedna na kojoj predsjednica Grabar-Kitarović drži kujicu Kiku u naručju. Tu su i fotografije s predavanja koje je održala glasnogovornica Crnić.

Cijela stvar je doista apsurdna koliko se čini i na prvi pogled.

Umjesto da polaznici kolegija Umijeće intervjua o intervjuiranju moćnih političara i političarki uče od novinara koji u tome imaju iskustva, FPZ ih je izručio na ''pranje mozga'' u izvedbi Kolindine glasnogovornice, čiji je posao postići da njena šefica izgleda dobro u medijima i javnosti, a ne da bude zadovoljen javni interes ili da predsjednica RH odgovara na teška i kritički intonirana pitanja. Drugim riječima, od predsjedničine glasnogovornice studenti FPZ-a prije mogu naučiti kako ne treba intervjuirati političke moćnike, a ne kako ih treba intervjuirati.

Studenti kao rekviziti

Povrh toga, FPZ se svime posve neironično odlučio pohvaliti na Facebooku, pretvarajući svoje studente i njihovo obrazovanje u još jedan PR događaj za predsjednicu RH. Studenti su zloupotrijebljeni da se opravda objava fotografije Kolinde sa psom u rukama, tj. da budu statisti u najnovijoj epizodi beskrajne trakavice brendiranja aktualne predsjednice Hrvatske.

Ipak, najapsurdnije je što se nitko na FPZ-u nije dosjetio da je sve zajedno loša ideja: od toga da predsjedničina glasnogovornica uči studente kako intervjuirati predsjednicu do toga da se studente koristi kao rekvizite u reklamiranju predsjednice RH.

Sve to ipak ne znači da FPZ ovim potezom nije ništa naučio svoje studente - naučili su ih kako u praksi izgleda podanički mentalitet.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.