Najnovije procjene: Afganistan leži na mineralima vrijednim tri bilijuna dolara

AFGANISTAN leži na rudnom bogatstvu "teškom" najmanje tri bilijuna dolara, najnovija je procjena. Kako javlja New York Times, američki geolozi u Afganistanu otkrili su velike rezerve bakra, litija, željeza, kobalta, zlata. Procjena afganistanskih stručnjaka o vrijednosti afganistanskoga nalazišta triput je veća od one koju su objavili Amerikanci.

Već sljedećeg tjedna afganistanski će visoki državni dužnosnici otputovati u Veliku Britaniju gdje će pokušati privući ulagače u jedno od najvećih nalazišta željeza. Afganistanski ministar rudarstva Vidulah Šahlani objavio je da njegova zemlja ima "netaknute izvore energije i minerala koji imaju ogroman potencijal za razvoj afganistanskog gospodarstva.

Najveće zalihe litija na svijetu

Afganistan bi, ukoliko počne iskorištavati svoja rudna bogatstva, već za nekoliko godina mogao postati bogata zemlja i jedan od vodećih svjetskih izvoznika ruda. New York Times piše da se rezerve litija koje su pronađene u Afganistanu mogu usporediti s onima u Boliviji, koje su najveće na svijetu.

Upravo na litij se osvrće i Pentagon u svojim bilješkama, u kojima stoji da bi "Afganistan mogao postati Saudijska Arabija litija", ali i jedan od vodećih svjetskih izvoznika bakra i željeza.

Goleme zalihe minerala u Afganistanu su pronađene u osamdesetim godinama, ali su afganistanski geolozi dokumente otkrili tek 2001. godine nakon svrgavanja talibanskog režima. Prvu analizu vrijednosti nalazišta učinili su Pentagon i američki geolozi koji su otkrili da Afganistan leži na enormnom bogatstvu.

Pročitajte više