Nakon Kolinde i Košić pokazao da pojma nema povijest, himnu "Lijepa naša" možemo zahvaliti Jugoslaviji

Foto: Vjeran Žganec- Rogulja/ Pixsell, Jugoslavenski Ustav iz 1974.

SISAČKI biskup Vlado Košić, poznat po nizu desno-ekstremističkih javnih istupa, oglasio se jučer na svom profilu na Facebooku i u vezi odluke da se ploča s ustaškim pozdravom iz Jasenovca premjesti u Novsku.

Košić je ocijenio da je postupanje vlade Andreja Plenkovića u ovom slučaju “sramotno postupanje vlasti, šarafciger-vlasti” te nastavio: “Ako bude sutra braću Srbe smetala hrvatska himna, ova će ju vlast zabraniti jer su i ustaše pjevali tu himnu. Živjela srpska Hrvatska! Pitam se što bi bilo da su Nijemci poslije Drugog svjetskog rata tražili da u Francuskoj ili u bilo kojoj europskoj zemlji koja se oduprla njihovoj agresiji vlast ukloni spomenik palim braniteljima jer to njih smeta??? Quo vadis Croatia?”

Nije nikakvo čudo da ekstremni desničari i nacionalisti slabo barataju povijesnim činjenicama, a Košić u tom smislu nije nikakva iznimka. Naime, suludo je tvrditi da bi se hrvatska himna "Lijepa naša" mogla zabraniti s obzirom da se u Jugoslaviji redovito izvodila.

Dapače, "Lijepa naša" je po prvi put u Jugoslaviji proglašena službenom hrvatskom himnom i to u prvom ustavnom amandmanu iz 1972. godine.

To je potvrđeno i u Ustavu iz 1974. godine.

"Himna Socijalističke Republike Hrvatska je "Lijepa naša domovino", stoji u članku 8.

Stoga, nije poznato odakle Košiću ideja da bi Srbi mogli tražiti zabranu hrvatske himne s obzirom da je ista himna bila u zajedničkoj državi. Ili možda Košić samo lupeta i svjesno proizvodi fake news baš kao i predsjednica Kolinda koja je prije nekoliko dana rekla kako je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav iako nije. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.