Nakon sedam desetljeća zabrane Nijemcima stiže prošireno izdanje Mein Kampfa

Foto: Public domain

NJEMAČKI izdavač će prvi put nakon Drugog svjetskog rata tiskati prošireno izdanje Mein Kampfa, autobiografske knjige njemačkog diktatora Adolfa Hitlera koja je prepletena nacističkom ideologijom.

Izdanje s 3,500 natuknica u knjižare dolazi između 8. i 11. siječnja u dva sveska na ukupno 1,948 stranica i s cijenom od 59 eura, rekao je Andreas Wirsching, direktor Instituta za suvremenu povijest (IFZ) u Münchenu koji na projektu radi od 2009. godine.

Planovi o novom izdanju dugo izazivaju prijepor u Njemačkoj, a pogotovo mu se protive židovske zajednice uz ocjenu da je knjiga opasna i ne bi trebala biti tiskana, piša Local.

Wirsching kaže da ponovna publikacija teksta dolazi s komentarima stručnjaka i ciljem da "razori mit" oko knjige koju je Hitler, nakon neuspjelog pokušaja puča, ispisao u zatvoru 1924. godine.

Autorska prava na knjigu polažu vlasti u Bavarskoj koje su sedam desetljeća odbijale dopustiti tiskanje na njemačkom jeziku u znak štovanja prema nacističkim žrtvama i u strahu da bi ona mogla potaknuti mržnju. No, prava istječu 1. siječnja iduće godine, a Mein Kampf ulazi u područje javnog vlasništva.

"Ovo nije samo izvor" za izučavanje nacističke ideologije, rekao je povjesničar odgovoran za projekt Christian Hartmann. "To je također simbol i jedna od posljednjih relikvija Trećeg Reicha".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.