Napad na ZET: Na internetu objavljena karta s položajem svih tramvaja u Zagrebu

ZAGREBAČKOM električnom tramvaju danas je na internet procurila interaktivna karta koja je pokazivala položaj svih tramvaja u gradu. Iako je riječ o internom ZET-ovom sustavu, on se našao u slobodnoj uporabi za širu javnost, a mnogi smatraju kako bi bilo lijepo da je ostala na internetu.

Interaktivna karta je pokazivala gdje se nalazi svaki tramvaj u gradu, a moguće je bilo i izolirati pojedine tramvajske linije. Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić je za Index rekao kako ta gradska tvrtka s objavom karte nema "apsolutno ništa".

Zbog sigurnosti ne možemo očekivati stalnu objavu karte

"Nakon što smo dobili saznanje da korisnici izvan ZET-a mogu pristupiti sustavu, poduzeli smo sve korake da se takav pristup onemogući", kazao je Tomislav Jurić. Dodaje kako ne smatra da se radilo o hakerskom napadu, već o "nekakvoj zlouporabi".

Niti u budućnosti ne možemo očekivati da ćemo na svojim mobitelima ili kompjutorima moći pratiti kretanje gradskih tramvaja ili autobusa zato što to ZET ne planira iz sigurnosnih razloga. Morat ćemo se zadovoljiti interaktivnom kartom koja neće biti ovako detaljna.

Bilo bi lijepo vidjeti je li tramvaj blizu naše stanice

"U budućnosti pripremamo interaktivnu kartu, ali ona iz sigurnosnih razloga neće prikazivati trenutni položaj vozila, nego će sugerirati putnicima koje linije koristiti za određene vožnje i u koje vrijeme vozila dolaze", zaključio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić. Pristup "ilegalnoj" ZET-ovoj karti danas je bio omogućen kratko, a gradska tvrtka ga je maknula iz slobodne uporabe čim su shvatili kako građani iz svoje sobe gledaju je li tramvaj blizu njihove stanice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.