Naš inovator usred krize otvorio novi proizvodni pogon, kreće zapošljavanje

Foto: Include

IVAN Mrvoš, izumitelj pametnih klupa iz Solina i osnivač tvrtke Include, otvorio je novi, ujedno i prvi proizvodni pogon za izradu metalnih konstrukcija, koji je krenuo s radom početkom ovog tjedna. Ukupna investicija u pogon iznosi 1.4 milijuna kuna, u sklopu koje je ugrađen industrijski pod te su nabavljene probijačica za metalne limove i 60-tonska savijačica i otvorene bravarska radionica i komora za lakiranje, kako doznajemo iz tvrtke Include.

Mrvoš je najavio i nova zapošljavanja, a pitali smo ga i kako je pandemija utjecala na posao s obzirom na to da u jeku iste kreće s novim pogonom i najavljuje zapošljavanja.

"Pandemija je imala određenog utjecaja na posao, posebice prošle godine kada su putovanja bila onemogućena, zbog čega je naš prodajni tim većinu vremena radio od kuće. Lansiranjem Terra spremnika otpada krajem 2020. uvelike smo smanjili utjecaj pandemije na samo poslovanje u ovoj godini i nadamo se da će se cjelokupna situacija poboljšati u nadolazećim mjesecima", rekao je Ivan Mrvoš za Index.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

Što se tiče otvaranja novog proizvodnog pogona koji je ovaj tjedan počeo s radom, godišnje se ondje u jednoj smjeni, kaže nam Mrvoš, može izraditi približno 1300 proizvoda.

U odjelu proizvodnje sada je zaposleno desetak djelatnika koji rade u jednoj smjeni, dok se na ljeto planiraju pokretanje dodatne smjene i dodatna zapošljavanja. Tvrtka ukupno, kako nam kaže, broji 54 zaposlenih, od čega je većina visokoobrazovani kadar.

Ulaganje u proizvodnu opremu omogućit će, dodaje, brže i kvalitetnije razvojne aktivnosti na novim proizvodima, koje su do sada u određenoj mjeri ovisile o dobavljačima po pitanju rokova isporuke i raspoloživih kapaciteta za rad na razvoju proizvoda.

S nabavne strane skratit će se ukupno vrijeme trajanja ciklusa od nabave materijala do isporuke kupcima, dok će proizvodno, dodaje, omogućiti potpuni nadzor na kvaliteti materijala i poluproizvoda koji se koriste za izradu gotovih proizvoda.

"Posljednjih godina nekoliko puta razmatrali smo mogućnost pokretanja vlastitog pogona za obradu metala, ali smo odlučili pričekati lansiranje novih proizvoda na tržište, što se napokon i dogodilo krajem prošle godine. Jako puno ljudi unutar tvrtke zaslužno je što je cijeli proces prošao poprilično brzo i što smo danas spremni za vlastitu proizvodnju. Vjerujem da je ovo značajna stvar i za grad Split i okolicu jer smo jako okrenuti turizmu, a proizvodnje nam, nažalost, nedostaje. Za sada je sve još skromno, ali je početak i važno je da smo krenuli u tom smjeru. Pogon će nam osigurati kraće vrijeme isporuke, kontrolu kvalitete i bolje cijene proizvoda prema krajnjim kupcima", kazao je Mrvoš.

"Terra koševi za smeće velikim gradovima će štedjeti 4-5 milijuna eura godišnje"

Uz nove Steora klupe, prije nekoliko mjeseci Include je, podsjetimo, predstavio Terra spremnike otpada, što su naveli kao važan korak u pozicioniranju tvrtke koja radi širi spektar Smart City rješenja. Za sada su kod Terra spremnika otpada na tržište plasirali Terra koševe koji su dizajnirani tako da osiguraju čišće i zdravije parkove, šetnice i ulice.

"Opremljeni su naprednim sustavom komprimiranja otpada zahvaljujući kojemu u njih stane do pet puta više otpada u usporedbi s klasičnim spremnicima. Kada se povežu na Solos platformu, putem koje komunalne tvrtke kreiraju optimalne rute za prikupljanje otpada, radi se o zbilja značajnim uštedama u upravljanju otpadom, a to je jedan od gorućih problema danas", naglasio je Mrvoš.

Prve isporuke redizajniranih Steora klupa od Singapura do Kanade

Krajem travnja kreće se, navodi, s prvim isporukama Steora klupa koje novim dizajnom podsjećaju na klasične drvene klupe. Steora Classic, City i Cyclo klupe uskoro će se uz hrvatsko pronaći i na tržištima poput Francuske, Singapura, Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Mađarske i Švedske. U osnovnim izvedbama Steora dolazi s brzim bežičnim punjačima, nizom senzora za prikupljanje meteoroloških podataka, ambijentalnom rasvjetom i sustavom hlađenja sjedala.

Od 2014. Mrvoševa je kompanija prerasla u tvrtku prisutnu na preko 56 tržišta širom svijeta koja nudi niz inovativnih proizvoda za javne prostore i pametne gradove. U veljači 2019. godine Forbes ga je uvrstio na listu 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. godinu u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.