Neka ministarstva već danas ne rade, i telefon za ulagače na produženom vikendu

Foto: FAH, 123RF
 
SKLONOST državnih uhljeba da spajaju praznike u produžene vikende nije nikakva novost, a kako je praznik Tijelova koji uvijek pada u četvrtak idealan za spajanje u duži odmor, provjerili smo mogu li se građani pouzdati da ih barem u ministarstvima neće dočekati zatvorena vrata.
 
Od 20 ministarstava u dva nam se uopće nisu javili ni danas, na potpuno uobičajen dan koji se od nekog drugog uobičajenog radnog dana razlikuje samo po tome što je sutra blagdan pa su neki državni službenici očito odlučili ranije započeti odmor. U nekim ministarstvima smo morali okrenuti nekoliko brojeva prije nego nam se netko napokon javio, a neki su nas napali jer "oni ne posluju s građanima" pa građane valjda ne treba biti briga kada rade i rade li uopće.
 
Naravno, kako bi dobili što realniju sliku prazničkog rada u ministarstvima, nismo se predstavili kao novinari, nego kao građani koje zanima kada mogu doći u ministarstvo. Sva smo ministarstva zvali barem još jednom ako nam se prvi put nije nitko javio, a u takvim smo slučajevima pokušavali i s više brojeva koji se mogu pronaći na web stranicama ministarstva i telefonskom imeniku.
 
Neki su na godišnjem odmoru
 
U Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta koje je upravo danas u centru zanimanja javnosti zbog rušenje kurikularne reforme, prvo nam se nitko nije javio. Nakon više pokušaja, napokon nam se javio muškarac koji nas je uvjeravao da rade redovito, i danas i u petak, ali su priznali da se nekad ne jave na telefon "jer imaju više poziva". 
 
Ni u ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na prvi poziv nam se nitko nije javio. Pokušali smo nazvati glavnu tajnicu ministarstva, ali i taj je poziv ostao bez odgovora. 
 
Pokušali smo zatim s brojem koji na web stranicama ministarstva stoji uz ime načelnice sektora za ljudske potencijale, opće i tehničke poslove koja nam je rekla da većina njezinih kolega radi. "Neki su na godišnjem odmoru pa se vjerojatno zato ne javljaju", objasnila nam je i dodala da "uvijek netko radi".
 
Uznemirili se jer ih zovemo
 
U Ministarstvu unutarnjih poslova odmah su se javili, ali nije im bilo jasno što hoćemo. 
 
"Vi krivo zovete, ne znam u vezi čega zovete", čudila se gospođa s druge strane. Pitali smo je li to kontakt broj Ministarstva unutarnjih poslova i da nas zanima samo njihovo radno vrijeme, nakon čega je službenica ministarstva počela podizati ton. 
 
"U vezi čega? Krivo ste rekli! Mi ne radimo sa strankama", nije se razgovaralo sumnjičavoj gospođi iz ministarstva koja je uporno ispitivala zbog čega zovemo. Kad smo rekli da vjerojatno kao građani imamo pravo znati do kad radi ministarstvo, napokon je odgovorila.
 
"Ako vas baš zanima radimo do 16 sati, a koliko znam radimo normalno svaki dan, i u petak. Samo ne za stranke. Doviđenja!", otpilila nas je gospođa.
 
Dva ministarstva, jedan automat
 
Ni pozivi Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture i Ministarstvu turizma nisu prošli bez problema. Ta dva ministarstva, naime, osim adrese dijele i isti govorni automat. 
 
Ni ne znajući za taj kuriozitet, nazvali smo Ministarstvo prometa i veza kada nas je nakon upozorenja da poziv može biti sniman govorni automat suočio s izborom - pritisak broja jedan vodi do ministarstva koje smo i nazvali, a broj dva ima nas spojiti, objasnio je automatizirani ženski glas, s Ministarstvom turizma.
 
Odabrali smo jedan i nakon još jedne serije robotiziranog diktiranja brojeva pričekali javljanje operatera. Gospođa nam je objasnila da danas rade do 16:30, prema uobičajenom radnom vremenu, a da u petak "isto vjerojatno rade normalno".
 
Zahvalili smo i ponovno nazvali isti broj, no ovaj put smo izabrali broj dva za Ministarstvo turizma. Na naše iznenađenje javila nam se ista gospođa. "Mi smo centrala za oba ministarstva, hoćete da vas spojim s nekim?", pitala nas je ljubazna službenica. 
 
Umjesto sa službenikom, spojili nas s vlasnikom obrta
 
Odgovorili smo potvrdno, no ubrzo nam se s druge strane umjesto nekog službenika ministarstva javio čovjek koji nam je, nakon obostrane zbunjenosti, ispričao da je vlasnik turističkog obrta koji je ministarstvu podnio zahtjev za subvencijom.
 
U drugom pokušaju da dođemo do nekoga iz Ministarstva turizma, među brojevima na govornom automatu, izabrali smo onaj za one koji se žele informirati o ulaganjima o turizam, no veza se prekinula. Pokušali smo još jednom s istim rezultatom.
 
Kada nam se napokon, izborom drugog broja, javila jedna gospođa iz Ministarstva turizma rekla je da su upoznati s time da se ne može informirati o ulaganjima, ali čini se da u ministarstvu ne vide preveliki problem. 
 
Ministarstva regionalnog razvoja i branitelja već danas ne rade
 
"Ne radi telefon jer automati nisu ažurirani", objasnila je gospođa iz ministarstva i dodala da nemaju nikakvih obavijesti o promjeni radnog vremena. "Najpretpostavljivija pretpostavka je da radimo regularno", rekla nam je.
 
U Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvu branitelja unatoč opetovanim pokušajima nitko nam se nije javio, iako je do kraja radnog vremena jednog ministarstva ostalo sat vremena, a drugog sat i pol.
 
U ostalim ministarstvima rekli su nam da će, ako dođemo u petak, nekoga sigurno biti, ali većina službenika s kojima smo razgovarali priznala je da je dosta njihovih kolega iskoristilo godišnje odmore za produženi vikend.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.