Nevladine organizacije zapadnog Balkana poslale pismo EU-u: Hitno nas primite u Uniju!

NEVLADINE organizacije iz BiH, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova uputile su danas iz Sarajeva otvoreno pismo institucijama i vladama Europske unije, kao i vladama svojih država, u kojem traže da zemlje zapadnog Balkana i njihovo članstvo u Uniji postanu najveći prioritet EU-a.

Kako prenosi srpska agencija Beta, otvoreno pismo potpisali su predstavnici ukupno 471 nevladine organizacije, koji će sutra održati zajedničku konferenciju pod nazivom "EU - zapadni Balkan". NVO-i u pet formiranih zahtjeva od zemalja članica EU-a traže da jasno osude bilo kakvu daljnju fragmentaciju i podjelu po etničkim linijama u zemljama zapadnog Balkana.

Pismo je upućeno predsjedniku Vijeća EU-a, predsjedniku Europske komisije, vladama zemalja Unije i vladama njihovih država, a pojedinosti pisma i zahtjevi tijekom današnjeg će dana na konferenciji za novinare biti predstavljeni i javnosti, potvrđeno je iz jednog od potpisnika pisma, Fonda za otvoreno društvo. Nakon konferencije premijerno će se prikazati dokumentarni film Fonda za otvoreno društvo s Kosova "Živjeti u getu", koji preispituje posljedice viznog režima za putovanje u zemlje EU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.