Od pacifista do obožavatelja vojske: Totalni zaokret Njemačke u godinu dana

Foto: EPA

NJEMAČKI javni medijski servis Deutsche Welle objavio je rezultate ankete u kojoj je glavno pitanje bilo "podržavate li povratak obveze služenja vojnog roka". Čak 61% Nijemaca izjasnilo se za povratak vojnog roka.

Anketa pokazuje kako se njemačko društvo u godinu dana potpuno preobrazilo iz pretežno pacifističkog, koje je na Bundeswehr (njemačka vojska) gledalo kao na skoro pa nepotrebnog trošitelja proračuna, u društvo koje shvaća važnost jakih oružanih snaga.

Prije nešto više od godinu dana u Njemačkoj se vodila žučna rasprava o tome ima li njemačka vojska pravo voditi kampanju privlačenja novih pripadnika kroz javne medije. Sad se vodi kampanja za povratak obveze služenja vojske.

Sad se već raspravlja i o tome trebaju li žene u vojsku

Obveza služenja vojnog roka u Njemačkoj je ukinuta 2011. godine i od tada pa sve do ožujka prošle godine nitko nije ni spominjao mogućnost ponovnog uvođenja. Njemačka nije ukinula obvezu služenja vojnog roka, već je ona zamrznuta do eventualnog proglašavanja stanja opće opasnosti ili napada na Njemačku. Zbog toga s pravne strane ni ne treba donositi novi zakon, već samo aktivirati postojeći.

Međutim, sad se raspravlja ne samo o potrebi povratka već i o tome trebaju li u vojsku ići i žene, što bi uvjetovalo ili bitnu izmjenu postojećeg ili donošenje novog zakona. Od 61% anketiranih koji su se izjasnili za vraćanje obveze, čak je 43% reklo da smatra kako bi se ona morala odnositi na oba spola. Samo 18% podržalo bi vraćanje obveze samo za muškarce.

Zanimljivo je i kako su se anketirani podijelili po dobnim skupinama. Među onima starosti od 65 do 70 godina 65% izjasnilo se za povratak obveze vojnog roka. Od njih je 47% za to da se time obuhvate oba spola, a preostalih 18% zalaže se za to da obveza vrijedi samo za muškarce.

Puno više muškaraca je za oba spola u vojsci

Međutim, oni na koje bi se ta odluka odnosila bitno su drukčijeg pristupa. U starosnoj skupini od 18 do 39 godina 39% ispitanika zagovara povratak vojne obveze za sve, dok je 21% njih za to da u vojsku idu samo muškarci. Isto tako jasna je podjela i po spolovima. Ideju o vojnoj obvezi za oba spola zastupa 49% muškaraca, ali svega 36% žena. 

Tako veliki postotak Nijemaca koji žele povratak obveze služenja vojnog roka jako je loša vijest za kancelara Olafa Scholza jer je njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) oštro protiv toga. Istog negativnog stava su i koalicijski partneri Zeleni. Jedino treći koalicijski partner, Liberali (FDP), ima pozitivno mišljenje o povratku vojne obveze.

CDU vodi snažnu kampanju za obavezan vojni rok

S druge strane opozicijska Kršćansko-demokratska unija (CDU) vodi snažnu kampanju za povratak obveze. U korist im ide ne samo vrlo visoki postotak Nijemaca koji su za povratak služenja vojske već i činjenica da se potpora povećava s povećanjem dobi.

A kako u demokratskim državama na izborna mjesta u puno višem postotku izlaze stariji birači nego mladi, znači upravo oni koji podržavaju povratak vojne obveze, CDU njenim promicanjem može samo profitirati. A čak 61% birača koji su za više je nego dovoljan poticaj da CDU samo pojača kampanju.