Nizozemska ministrica kandidatkinja za šeficu Svjetske trgovinske organizacije

Foto: EPA

NIZOZEMSKA ministrica trgovine Sigrid Kaag među kandidatima je za čelno mjesto u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), objavila je nizozemska javna televizija NOS, pozivajući se na upućene izvore.

Kaag je bivša diplomatkinja koja je više od 20 godina radila za Ujedinjene narode. Bila je voditeljica zajedničke misije UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja koja je nadgledala uništavanje sirijskog kemijskog oružja.

Bila je izaslanica UN-a u Libanonu.

"Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati"

Nizozemska javna televizija izvijestila je danas da je smatraju ozbiljnom kandidatkinjom za mjesto izvršne direktorice WTO-a, dodajući da je osigurala potporu kolega u međunarodnim krugovima.

Ministrica je u razgovoru za NOS kazala da je čula za medijska izvješća prema kojima bi mogla zasjesti u fotelju izvršne direktorice WTO-a. Dodala je ipak da joj nije posve jasno kako će se birati novi šef te organizacije.

"Čast je kad te spominju kao kandidatkinju za tako važan posao", rekla je 58-godišnja ministrica. "Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati."

Kaag obavlja dužnost ministrice za međunarodnu trgovinu od 2017. godine.

Aktualni šef WTO-a Roberto Azevedo neočekivano je početkom mjeseca objavio da se u kolovozu povlači s dužnosti, godinu dana prije kraja mandata, napuštajući organizaciju usred globalnih trgovinskih previranja i problema koje izaziva pandemija covida-19.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.