Njemačka se povlači iz ključne zračne baze u Nigeru

Foto: EPA

Njemačka će predati kontrolu nad zračnom bazom u Nigeru nakon što nije uspjela postići dogovor s nigerskim vlastima o pravnom imunitetu za stacionirane vojnike, izvijestilo je ministarstvo obrane njemački parlament. Zračna baza u Niameyu, ključna za zapadne pokušaje suzbijanja terorizma u regiji, zatvorit će se 31. kolovoza i svi će se vojnici vratiti u Njemačku. U njoj je bilo 100 njemačkih vojnika.

Vojska je državnim udarom 26. srpnja prošle godine preuzela vlast u Nigeru.

Nakon državnih udara u Maliju i Burkini Faso, Niger je jedno vrijeme bio posljednji demokratski partner zapada u borbi protiv terorizma u regiji u kojoj su česti napadi islamističkih skupina povezanih s Al Qaidom i Islamskom državom.

Rusija je postala sve aktivnija u regiji, a njezine snage zadužene za obuku nigerskih vojnika smještene su u bazi u Niameyu.

I Sjedinjene Države su objavile da ovog vikenda napuštaju svoju bazu u Niameyu. Idućih će tjedana otići i iz baze u Agadezu u pustinji oko 750 kilometara sjeveroistočno od Niameya, iz koje su djelovale njihove izviđačke bespilotne letjelice. Francuske snage napustile su Mali i Burkinu Faso prošle godine

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.