Njujorška državna odvjetnica tuži policiju zbog prekomjerne sile nad prosvjednicima

Foto: Epa

NJUJORŠKA državna odvjetnica podnijela je danas optužnicu protiv gradonačelnika i načelnika zbog navoda da je njujorška policija koristila prekomjernu silu na proturasističkim prosvjedima nakon ubojstva Georgea Floyda u svibnju.

U saveznoj optužnici koja je podnesena američkom Okružnom sudu na Manhattanu navodi se da je policija često i neopravdano koristila pendreke i drugu fizičku silu protiv prosvjednika, među kojima mnogi nikada nisu bili optuženi za zločin.

Nekim prosvjednicima bile su slomljene kosti ili su zadobili potres mozga.

U optužnici se dodaje da je policija kršila prava prosvjednika i nalaže se provođenje obuke i nadzora kako bi se osigurao kraj nezakonitih praksi. 

Gradonačelnik se protivi optužnici

Uz uporabu prekomjerne sile, glavna državna odvjetnica Letitia James optužila je policiju da je bez valjanog razloga pritvarala stotine prosvjednika, medicinskih djelatnika i promatrača. Također je optužila policiju za masovna uhićenja, zadržavanja i navlačenja prosvjednika.

Gradonačelnik Bill De Blasio priopćio je da podržava velike disciplinske reforme, ali se protivi optužnici.

"Sudski postupak i dodatna birokracija saveznog promatrača neće ubrzati ovaj posao", rekao je.

BLM prosvjedi

BLM prosvjedi u svibnju i lipnju postali su međunarodni pokret dijelom potaknut zbog crnca Georgea Floyda kojeg je ubila policija u Minneapolisu i crnkinje Breonne Taylor koju je ubio policajac tijekom pretresa njezinog doma u Louisvilleu u Kentuckyju.

Njujorški guverner Andrew Cuomo je krajem svibnja izrazio zabrinutost zbog "uznemirujućih nasilnih sukoba" između njujorške policije i prosvjednika te naložio James da istraži slučaj.

Tada su De Blasio i načelnik Dermot Shea branili odgovor NYPD-a na prosvjednike kao uglavnom razmjeran i tvrdili da su nedolična ponašanja ograničena na izolirane slučajeve koji se istražuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.