Novi Zeland donio najstroži zakon o kupnji cigareta na svijetu pa povukao odluku

Ilustracija: Shutterstock

Novi Zeland ukida novi zakon koji je trebao onemogućiti svima rođenima nakon 2008. da kupuju cigarete ili duhanske proizvode. Zakon je krajem prošle godine usvojio parlament, a trebao je stupiti na snagu u srpnju, piše Sky News.  

No, došlo je do zaokreta u politici - nova koalicijska vlada je potvrdila da se taj zakon ukida. Na izborima koji su se održali 14. listopada prošle godine pobijedila je Konzervativna nacionalna stranka, čime je okončano šestogodišnje razdoblje vladavine laburista, i oformila koaliciju. 

"Imamo drugačiji pristup"

Pomoćnica ministra zdravstva Casey Costello je kazala da je koalicija i dalje predana smanjenju broja pušača, ali da ima drugačiji regulatorni pristup. "Uskoro ću kabinetu predstaviti paket mjera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja", rekla je. 

Stopa pušenja na Novom Zelandu je na povijesno najnižoj razini. Vladina statistika objavljena u studenom pokazuje da samo 8% odraslih svakodnevno puši, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 9.4%. Novim se zakonom trebala smanjiti razlika u trajanju životnog vijeka između Maora i ostalih stanovnika. Naime, statistike pokazuju da čak 19.9% maorskog stanovništva svakodnevno konzumira duhanske proizvode.