Novinari Glasa Istre: Naš glavni urednik manipulira biračima, to je neprihvatljivo

Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre Foto: Danijel Berković/PIXSELL

ČETVERO novinara Glasa Istre oglasilo se večeras pismom u kojem upozoravaju kako je "apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik ovog dnevnika Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a".

"Gledajući s novinarskog aspekta i činjenice da bi svi kandidati trebali imati ravnopravan tretman u političkoj kampanji, smatramo da je krajnje neprofesionalno na ovakav način svjesno manipulirati biračima i javnim mnijenjem", ustvrdili su novinari Glasa Istre u pismu.

Dodali su kako je "način na koji je uredništvo Glasa Istre pratilo cijelo razdoblje izborne kampanje, pa i prije kandidature suparnika vladajuće istarske stranke IDS-a, za njih sa stajališta Kodeksa časti novinara apsolutno neprihvatljiv".

"Pristrano i bezočno izvještavanje u korist IDS-a"

Kako navode u pismu upućenom medijima i Hrvatskom novinarskom društvu (HND), "vrhunac pristranog i bezočnog izvještavanja u kampanji i pisanja u korist IDS-ovih kandidata bio je sinoćnji pokušaj manipuliranja javnošću pozivajući se na anonimni izvor s liste nezavisnoga kandidata za pulskoga gradonačelnika Filipa Zoričića".

S tim u vezi istaknuto je kako se sinoć u objavi na portalu Glasa Istre, a danas i u tiskanom izdanju "insinuira koaliranje Zoričića s IDS-om, što je Zoričić u više navrata javno opovrgnuo".

"Takvo pristrano i neprofesionalno novinarsko djelovanje nastavilo se i na današnjem sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Pule u uredu glavnog urednika, koje je moderirao glavni urednik Robert Frank", ocijenili su novinari.

Glavni urednik najavio da će dati izjavu. Odustao je

U pismu navode da bi Glas Istre, kako mu i sam naziv kaže, morao biti glas svih građana i čitatelja. Naveli su kako "imajući u vidu da je svrha novinarskog poziva upravo kontrola i kritika vlasti, a ne biti njezin zaštitnik i glasnogovornik", nezadovoljni novinari smatraju da je neprihvatljivo na ovakav način djelovati u "interesu javnosti".

"Svjesni rizika i posljedica našeg javnog istupa, još smo više svjesni da ovakav Glas Istre šteti slobodi i demokraciji u Puli i Istri", poručili su novinarke i novinari Glasa Istre Danijela Bašić-Palković, Chiara Bilić, Borka Petrović i Zoran Angeleski.

Glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, koji je prethodno najavio da će dati izjavu vezanu za pismo četvero novinara, odustao je od najavljene izjave. Inače, upravo zbog ovog pisma nezadovoljnih novinara Glasa Istre sutra će u Pulu doći i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, koji će na pulskom Forumu održati i konferenciju za medije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.