Novinske agencije traže zajednička rješenja protiv lažnih vijesti zbog AI-ja

Ilustracija: Shutterstock

Čelnik Europskog udruženja novinskih agencija (EANA) pozvao je na njihovu suradnju u suprotstavljanju prijetnjama umjetne inteligencije (AI). 

Clemens Pig je govorio na otvaranju pete konferencije Future Media koju organizira poljska državna novinska agencija PAP u Varšavi. 

"Novinske agencije trebaju surađivati kako bismo se mogli nositi s valovima lažnih vijesti koje donosi AI"

"AI u krivim rukama može dovesti do masovnih valova lažnih vijesti, napada i ugrožavanja demokratskih društava", rekao je Pig.

"Stoga je za nas, novinske agencije, ključno da radimo zajedno, da pomažemo jedni drugima u izgradnji znanja o AI-ju, njegovim izazovima i prilikama, te da surađujemo na zajedničkim rješenjima kako bismo se mogli nositi s valovima lažnih vijesti i sličnim izazovima koje donosi AI". 

"Ozbiljni mediji u toj borbi mogu preživjeti samo vjerodostojnim i pouzdanim novinarstvom", poručio je. 

"Napad Rusije na Ukrajinu pokazao da autokratski režimi potkopavaju slobodu korištenjem lažnih informacija"

Pig je naglasio kako je ruski napad na Ukrajinu pokazao da autokratski režimi potkopavaju slobodu korištenjem propagande i lažnih informacija. 

Predsjednik PAP-a Wojciech Surmacz je na tu temu rekao kako se Poljaci i Ukrajinci od početka ruske invazije "bore protiv valova lažnih informacija o tome što se događa u Ukrajini, o tome što se događa u Poljskoj, o tome tko smo i kakvi smo".

EANA, Europsko udruženje novinskih agencija, osnovana je 1956. godine i okuplja 33 novinske agencije, među njima i Hinu.