Spas od superbakterija: Molekula u ljudskom nosu može uništiti najgore infekcije

Foto: medicaldaily.com

TRAŽEĆI nove načine borbe protiv bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike, znanstvenici su na potencijalno oružje nabasali u ljudskom nosu.

Spasonosnu molekulu, lugdunin, proizvode bakterije koje žive u unutrašnjosti nosa. Kako se navodi u istraživanju objavljenom u tjedniku Nature, ovo otkriće bi moglo rezultirati antibiotikom koji će moći uništiti i najopasnije super-bakterije.

"Nikada ne bismo očekivali da ćemo na ljudskom tijelu pronaći bakteriju će proizvoditi takav antibiotik", izjavio je Andreas Peschel, jedan od autora istraživanja. "Započeli smo s detaljnijim istraživanjem, i sigurni smo da će nam ovo otkriće omogućiti stvaranje brojnih antibiotika."

Peschel i njegovi kolege su novi lijek upotrijebili na miševima zaraženim bakterijom Staphylococcus aureus. Bakterija je uništena u većini slučajeva. Testiranje na ljudima još nije provedeno.

Veliki uspjeh na pomolu?

Pronalazak sredstva koje može zaustaviti infekciju MRSA, otpornu na većinu antibiotika, bio bi velik uspjeh. Kako je prekomjerna upotreba antibiotika mnogim bakterijama omogućila razvijanje rezistencije, očekuje se da će od te i sličnih infekcija za 10 godina umirati više ljudi nego od raka.

Ipak, dvojica znanstvenika koji nisu sudjelovali u istraživanju upozoravaju da bi lugdunin mogao biti opasan i za ljudske stanice. Usprkos tome, slažu se kako bi ovo otkriće moglo dovesti do stvaranja novih antibiotika.

Andreas Peschel smatra da lugdunin nije naročito toksičan, ali ističe da su istraživanja tek počela. A čak i ako se pokaže da novi antibiotik nije siguran za ljude, može ga se upotrijebiti za razvoj drugih lijekova.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.