NY Times: Bomba kojom je ubijen vođa Hamasa postavljena mu u sobu prije dva mjeseca

Foto: EPA

Bomba kojom je ubijen Ismail Hanija, visoki vođa Hamasa, skrivena je prije otprilike dva mjeseca u kuću u kojoj je odsjeo, tvrde bliskoistočni dužnosnici za New York Times. Kuću štiti Islamska revolucionarna garda i dio je velikog kompleksa u luksuznoj četvrti sjevernog Teherana, piše NY Times.

Hanija je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji, a ubijen je bombom koja je detonirana na daljinu, tvrde dužnosnici. Ubijen je i njegov tjelohranitelj. Eksplozija je potresla zgradu, razbila neke prozore i uzrokovala djelomično urušavanje vanjskog zida. Hanija, koji je vodio Hamasov politički ured u Kataru, ranije je nekoliko puta boravio u istoj kući tijekom posjeta Teheranu. Svi dužnosnici govorili su za NY Times pod uvjetom anonimnosti.

Atentat bi mogao pokrenuti novi val nasilja na Bliskom istoku

Iranski dužnosnici i Hamas rekli su da je Izrael odgovoran za atentat, a isto procjenjuje i nekoliko američkih dužnosnika, koji su zatražili anonimnost. Atentat bi mogao pokrenuti novi val nasilja na Bliskom istoku i preokrenuti pregovore o okončanju rata u Gazi, u kojima je Hanija bio jedan od ključnih sudionika.

Izrael nije javno priznao odgovornost za ubojstvo, ali su izraelski obavještajni dužnosnici izvijestili SAD i druge zapadne vlade o detaljima neposredno nakon operacije, tvrdi pet bliskoistočnih dužnosnika. Jučer je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da SAD nije imao saznanja o zavjeri za atentat.

U satima nakon ubojstva nagađanja su se odmah usredotočila na mogućnost da je Izrael ubio Haniju raketnim napadom, vjerojatno iz drona ili zrakoplova, slično kao što je lansirao projektil na vojnu bazu u Isfahanu u travnju.

Atentatori iskoristili propust u sigurnosti strogo čuvanog kompleksa

Ta teorija o projektilu pokrenula je pitanja o tome kako je Izrael mogao ponovno izbjeći iranske sustave protuzračne obrane. Kako se ispostavilo, atentatori su uspjeli iskoristiti drugačiju vrstu rupe u iranskoj obrani: propust u sigurnosti navodno strogo čuvanog kompleksa, koji je omogućio da se bomba postavi i ostane skrivena nekoliko tjedana prije aktivacije.

Takav proboj, rekla su tri iranska dužnosnika, bio je katastrofalan neuspjeh obavještajnih i sigurnosnih službi Irana i ogromna sramota za gardu, koja koristi kompleks za tajne sastanke i smještaj istaknutih gostiju poput Hanije.

Kako je bomba skrivena, još uvijek nije jasno. Bliskoistočni dužnosnici rekli su da je planiranje atentata trajalo mjesecima i da je zahtijevalo opsežan nadzor kompleksa. Dvojica iranskih dužnosnika koji su opisali prirodu atentata rekli su da ne znaju kako i kada je eksploziv postavljen u prostoriju.

Eksplozija je razbila prozore i srušila dio zida

Izrael je odlučio izvršiti atentat izvan Katara, gdje žive Hanija i drugi visoki članovi Hamasovog političkog vodstva. Smrtonosna eksplozija rano ujutro razbila je prozore i srušila dio zida kompleksa. Činilo se da je nanijela minimalnu štetu izvan same zgrade, kao što bi učinio projektil.

Oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu uređaj je eksplodirao, prema bliskoistočnim dužnosnicima, uključujući Irance. Zaprepašteni članovi osoblja zgrade, rekli su dužnosnici, potrčali su pronaći izvor ogromne buke. Medicinski tim koji je zaposlen u kompleksu požurio je u sobu odmah nakon eksplozije. Konstatirali su da je Hanija odmah umro. Pokušali su oživjeti tjelohranitelja, ali bezuspješno.

Vođa Palestinskog islamskog džihada Ziyad al-Nakhalah boravio je u susjedstvu, rekla su dva iranska dužnosnika. Njegova soba nije bila teško oštećena, što sugerira da je cilj bio precizno isplaniran. Khalil al-Hayya, zamjenik zapovjednika Hamasa u Pojasu Gaze koji je također bio u Teheranu, stigao je na mjesto događaja i vidio tijelo svog kolege, prema pet bliskoistočnih dužnosnika.

Iranski vođa najavio odmazdu

Među ljudima koji su odmah obaviješteni, rekla su trojica iranskih dužnosnika, bio je i general Ismail Ghaani, vrhovni zapovjednik snaga Quds, prekomorskog ogranka Revolucionarne garde koji blisko surađuje s iranskim saveznicima u regiji, uključujući Hamas i Hezbolah. Obavijestio je iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hameneija, usred noći.

Četiri sata nakon eksplozije Revolucionarna garda izdala je priopćenje da je Hanija ubijen. Do 7 sati ujutro Hamenei je pozvao članove iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u svoj kompleks na hitan sastanak, na kojem je izdao naredbu za napad na Izrael u znak odmazde, prema trojici iranskih dužnosnika.

Teheran je već bio pod pojačanim osiguranjem zbog inauguracije novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana, a visoki vladini dužnosnici, vojni zapovjednici i uglednici iz 86 zemalja okupili su se u parlamentu u središtu Teherana na ceremoniji. Hanija je tijekom polaganja prisege izgledao trijumfalno, grlio je novog predsjednika nakon inauguracijskog govora, a njih dvojica zajedno su podignula ruke pokazavši znak pobjede.

Iranski dužnosnici: Eksploziv je postavljen prije nekog vremena

Metoda atentata bila je predmet glasina i rasprava u Iranu. Novinska agencija Tasnim izvijestila je da su svjedoci rekli da je predmet poput projektila pogodio prozor Hanijine sobe i eksplodirao. No dvojica iranskih dužnosnika, pripadnici garde upoznati s napadom, potvrdili su da se eksplozija dogodila u njegovoj sobi i rekli da je početna istraga pokazala da je eksploziv tamo postavljen prije nekog vremena.

Opisali su preciznost i sofisticiranost napada kao taktički slične robotskom oružju umjetne inteligencije na daljinsko upravljanje koje je Izrael koristio za atentat na glavnog iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha 2020. godine. Izraelske operacije ubojstava izvan zemlje prvenstveno provodi Mossad, vanjska obavještajna služba. David Barnea, čelnik Mossada, rekao je u siječnju da je njegova služba "dužna" loviti vođe Hamasa, skupine koja stoji iza napada 7. listopada u Izraelu.

"Trebat će vremena, kao što je trebalo nakon masakra u Münchenu, ali naše će ih ruke uhvatiti gdje god se nalazili", rekao je Barnea, misleći na ubojstva izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama 1972. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.