Obitelj španjolskog diktatora Franca tuži vladu zbog ekshumacije njegovog tijela

Foto: Hina

OBITELJ španjolskog diktatora Francisca Franca najavila je pokretanje sudskog postupka kojim namjerava spriječiti vladu u premještanju njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja pored Madrida.

"Izražavamo čvrsto i jedinstveno protivljenje, te nećemo niti aktivno niti pasivno surađivati s vladom. Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti kako bismo spriječili ekshumaciju našeg djeda", navedeno je u priopćenju obitelji Martínez-Bordiú Franco.

Španjolska socijalistička vlada, na vlasti od lipnja, do kraja godine namjerava maknuti Francove posmrtne ostatke iz mauzoleja udaljenog 40 kilometara od Madrida koji se financira javnim novcem. Ondje je 1975. pokopan general Franco, nakon 36-godišnje vladavine Španjolskom.

>>Tisuće Španjolaca posjećuju grob diktatora Franca prije nego što ga premjeste

>>Španjolska oporba protiv premještanja posmrtnih ostataka diktatora Franca

Vlada je prije tjedan dana nadopunila Zakon o povijesnom sjećanju, donesen 2007. godine, na temelju čega namjerava premjestiti ostatke na neko drugo mjesto prema izboru Francovih unuka ili ako se oni ne izjasne na zasad nepoznato mjesto koje će odabrati vlada. O nadopuni zakona glasovat će španjolski parlament idući mjesec, a socijalisti računaju na podršku lijevih te katalonskih i baskijskih regionalnih stranaka.

Zaklada Francisco Franco, koja bi novim zakonom mogla biti zabranjena, poslala je dopis vladi u kojemu tvrdi da je premijer Pedro Sánchez prekoračio ovlasti.

Žurna promjena zakona za premještanje posmrtnih ostataka nije u skladu s ustavom, poručila je zaklada te također najavila pravnu bitku.

Sánchez je pak odgovorio da će njegova vlada nastaviti s planiranom ekshumacijom te da mauzolej ne smije biti mjesto veličanja diktatora. Ispod 150 metara visokog križa nalaze se kosti žrtava republikanaca i nacionalista suprotstavljenih tijekom Španjolskog građanskog rata od 1936. do 1939. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.