Obiteljski liječnici: Spremni smo cijepiti izvan radnog vremena i svojih ordinacija

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

IZ KOORDINACIJE hrvatske obiteljske medicine upozorili su da su obiteljski liječnici u Zagrebu ogorčeni pozivom građanima na docjepljivanje u njihove ordinacije te su poručili da su spremni cijepiti samo izvan radnog vremena i izvan svojih ordinacija. 

Obiteljski liječnici spremni su sudjelovati u cijepljenju, ali samo izvan radnog vremena i svojih ordinacija, izjavila je Hini predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić komentirajući obavijest u kojoj Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" poziva građane na docjepljivanje protiv covida "prvenstveno kod nadležnog liječnika obiteljske medicine". 

"Zagrebački zavod za javno zdravstvo odlučio svoj posao proslijediti obiteljskim liječnicima"

"Grad Zagreb kontinuirano inzistira da se prvenstveno u našim ordinacijama provodi cijepljenje i takve obavijesti šalje medijima, bez ikakve konzultacije s našim udrugama i komorom", ustvrdila je Ban Toskić, ocijenivši takvo ponašanje "apsolutno nekolegijalnim".

Zagrebački zavod za javno zdravstvo, istaknula je, samostalno je odlučio svoj posao cijepljenja proslijediti obiteljskim liječnicima, a sebe su proglasili "koordinatorima" i "nalogodavcima". "Licemjerno se ističe naša uloga, a s druge strane - nas se ništa ne pita", kaže predsjednica KoHOM-a.

Navela je da je situacija u Hrvatskoj jako raznolika jer Ministarstvo zdravstva nije izdalo nikakve naputke. Kao primjere dobre prakse izdvojila je Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje se gotovo u cijelosti cijepi samo u zavodima za javno zdravstvo.

"Ne postoji nikakva odluka Ministarstva da bi obiteljski liječnici trebali provoditi cijepljenje", rekla je Ban Toskić te dodala da je KoHOM prošloga tjedna poslao i službeni upit Ministarstvu o provođenju cijepljenja, no odgovor još nisu dobili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.