Od europskog "Otoka znanja" do balkanskog "Otoka fajta"



KONTROVERZNA prodaja Hotela Koločep povlači se po medijima već dugih 6 godina. Da će se otok rasprodati strancima za "sitniš" a da će država i mještani ostati bez ičega, postalo je itekako jasno prije šest godina. Tek je prošle godine i HFP nakon godina upozoravanja shvatio da se na Koločepu događa nešto što baš i nije po zakonu te da se kupci ne drže onog što su potpisali kada su kupili hotel na dubrovačkom otoku. Onda su kasnile plaće, pa krenule priče o stečaju i spašavanja hotela. I ništa.

Bajić u ništa

Mladen Bajić, kao Mladen Bajić radio je ono što radi svaki puta. Svečano je pustio informaciju iz Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku da se podnio istražni zahtjev protiv Siniše Grgića, Davora Lauca i Mare Musladin, kao i francuskog državljanina Guya Maranzana, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. To je bilo prije godinu i pol dana. I ništa.

Kosor u ništa

I premijerka Jadranka Kosor koja "osluškuje" bilo naroda, kako voli reći, odlučila je reagirati. Poslala je oštro pismo da se istraži što se to događa u Hotelima Koločep. Poslala pismo, pismo se objavilo. I ništa.

Fond u ništa


A onda je Hrvatski fond za privatizaciju priznao da je pogriješio kod privatizacije Hotela Koločep. Nakon dvije godine upozoravanja shvatili su da se taj hotelski objekt na dubrovačkom otoku prezadužuje te da će morati rasprodavati imovinu. Vedran Duvnjak, tadašnji čelnik, je rekao kako će se vratiti Koločep državi kako-tako. No, onda je Duvnjak smijenjen (napokon) pa ukinuli HFP, pa osnovali Audio, pa postavili Ivu Galić, pa Galić otišla. I ništa. 

Sud u ništa

Onda je prošli tjedan na otok stigao predsjednik Uprave Hotela Koločep Guy Maranzzana inače Francuz i proradile su šake.

"Muškarci u dobi od 21 do 37 godina, u svom su divljačkom pohodu Francuza najprije zasuli nizom uvreda, a zatim se okomili na interijer hotela kojim Francuz upravlja",  glasilo je objašnjenje iz policije prošlog tjedna. I ništa. U međuvremenu stigla je i prijava protiv tog istog direktora Francuza jer navodno nema ni radnu dozvolu. I ništa.

Danas je održana i izvanredna skupštini Hotela Koločep na kojoj je donesena odluka o izboru novog nadzornog odbora. Ono što je puno bitnije je da su donijeli odluku da se imovina hotela ne prodaje a da bi trebao biti izabran i novi direktor. I što sada? Ništa!

Banci sve...


Željko Markota, vlasnik Markotela i jedan od tri osnivača ustanove Otok znanja koji je još 2008. godine otkrio javnosti kako se sprema prodaja dijela nekretnina, koje su trebala završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Fonda razočaran je cijelom situacijom.

"AUDIO ponosno ističe da se Hotele ne isplati uzeti nazad po 37 posto cijene iz 2005. godine unatoč tome što nam je potvrđen prijem u Europu. Unatoč tome što nam je potonula turistička konkurencija (Grčka, Egipat…). Unatoč tome što je sada moguće graditi apartmane. BBC je sve te nove faktore obuhvatio procjenom i porukom: Rasprodajte sve i kupite si nešto na Jadranu, oko Dubrovnika. Ako možete na otocima", kaže Markota danas razočarana što bi na kraju hotel mogao završiti u rukama Privredne banke Zagreb koja je opet tu vrijednu nekretninu namijenila nekog zaslužniku.

...a mještanima šipak

Mještani su također ogorčeni, prije sve činjenicom da Država već šest godina "šuti i gleda".

"Šest je godina otkad je Hrvatski fond za privatizaciju izručio 'Hotele Koločep' d.d. podobnim, a nesposobnim poduzetnicima okupljenima u famoznu neprofitnu ustanovu pod zvučnim nazivom Otok znanja. Ti 'gologuzi' poduzetnici, osim zvučne i ničim potkrijepljene priče o razvoju nekakvog zdravstvenog turizma, nisu imali ni znanja ni sredstava da bi vodili i razvijali jedan profitabilni i na svjetskom turističkom tržištu inače dobro uhodani poslovni subjekt", napisao je u davno zaboravljenom pismu premijerki Jadranki Kosor početkom ljeta predsjednik Mjesnog odbora otoka Koločepa Ivan Vuleša.

I ništa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.