Odbačen važan slučaj protiv Trumpa

Foto: EPA

Sutkinja na Floridi odbacila je kazneni slučaj protiv Donalda Trumpa za nezakonito posjedovanje povjerljivih dokumenata. Okružna sutkinja SAD-a Aileen Cannon, koju je nominirao Trump, presudila je da je posebni tužitelj Jack Smith, koji vodi tužiteljstvo, nezakonito imenovan na svoju dužnost i da nema ovlasti pokrenuti slučaj.

Cannon je zaključila da je Smith prekršio ustav. Radi se o poznatom slučaju u kojem su povjerljivi dokumenti pronađeni na Trumpovom imanju u Mar-a-Lagu, a velik dio dokumenata bio je u njegovoj kupaonici, piše CNN.

Optužnica Jacka Smitha

Trump je u lipnju 2023. optužen da je uzeo povjerljive dokumente nacionalne obrane iz Bijele kuće nakon što je napustio ured predsjednika 2021. Optužen je i za urotu za ometanje istrage.

Trump i njegov pomoćnik Walt Nauta izjasnili su se da nisu krivi. Nakon toga je Smith 27. srpnja 2023. optužio Trumpa po tri nove točke optužnice, uključujući onu za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj obrani. Nauta je također optužen po dvije nove točke optužnice. Smith je u slučaj uveo i trećeg optuženika, Carlosa de Oliveiru, kojeg je optužio po četiri točke. 

Cannon je tijekom odbacivanja optužnice rekla da položaj posebnog tužitelja "efektivno uzurpira važnu zakonodavnu ovlast Kongresa" dajući izvršnoj vlasti, posebno ministarstvu pravosuđa, ovlasti da imenuje dužnosnika poput Smitha.

Zaključila je da usvajanje položaja posebnog tužitelja omogućuje bilo kojem glavnom državnom odvjetniku, bez sudjelovanja Kongresa, da zaobiđe zakone i imenuje posebne odvjetnike koji će imati golemu moć državnog odvjetnika Sjedinjenih Država.

Sutkinja je nedavno na neodređeno vrijeme odgodila suđenje o povjerljivim dokumentima, rekavši da postoje neodgovorena pitanja u vezi s dokazima sa suđenja. Smith se može žaliti na ovu presudu i zatražiti dodjelu novog suca. 

Ključni dokazi

Ključni dokazi u slučaju bili su:

- Snimka Trumpa na kojoj raspravlja o držanju tajnih dokumenata s kojih nije skinuo oznaku tajnosti 

- Oko 100 povjerljivih dokumenata koji su pronađeni tijekom pretrage Mar-a-Laga u kolovozu 

- Snimka nadzorne kamere predana ministarstvu pravosuđa na kojoj se navodno vidi kako Nauta i De Oliveira premještaju kutije s dokumentima 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.