Odgovor bolnice: Pacijent koji se samozapalio u Zagrebu liječen po pravilima struke

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iz KBC-a Sestre milosrdnice oglasili su se povodom teksta objavljenog u Večernjem listu pod naslovom "Umro čovjek koji se zapalio na Markovu trgu, na Odjelu nije bilo dežurnog kirurga". Potvrdili su kako je ravnatelj bolnice Davor Vagić izdao nalog Povjerenstvu za sudsko-medicinska pitanja da utvrdi je li liječenje navedenog pacijenta provedeno prema pravilima struke.

"Povjerenstvo za sudsko medicinska pitanja zaprimilo je očitovanje djelatnika Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice od 12. lipnja 2024. godine zajedno s pripadajućom medicinskom dokumentacijom", istaknuli su. 

"Nije bilo indikacija za kirurškim zbrinjavanjem opeklina"

"Nakon izvršenog uvida u gore navedenu dokumentaciju, Povjerenstvo konstatira kako slijedi: 'Pacijent koji se samozapalio na Markovom trgu u Zagrebu 11. lipnja 2024. godine, zaprimljen je u Klinici za traumatologiju u jedinicu intenzivnog liječenja, Opekline, dana 11. lipnja 2024. godine oko 10:00 sati radi potrebe zbrinjavanja teške opekline. 

U zbrinjavanju pacijenta sudjelovali su liječnici kirurzi i liječnici anesteziolozi, subspecijalisti intenzivnog liječenja. Nije bilo indikacija za kirurškim zbrinjavanjem opeklina i provodili su se mjere intenzivnog liječenja po svim pravilima struke. 

Slijedom navedenog, Povjerenstvo smatra da je liječenje pokojnog pacijenta provedeno po svim pravilima struke", dodali su. 

"Izražavamo žaljenje za preminulim pacijentom"

"Navedenoj konstataciji Povjerenstva za sudsko medicinska pitanja, ističemo da je u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice uvijek dežurno 4 liječnika kirurga i 2 liječnika anesteziologa, subspecijalisti intenzivnog liječenja. 

Dodatno, od dolaska do završetka liječenja navedenog pacijenta, liječenje na Klinici za traumatologiju vođeno je od strane iste liječnice anesteziologa koja je ujedno i voditeljice odjela intenzivnog liječenja. KBC Sestre milosrdnice izražava žaljenje za preminulim pacijentom", zaključili su. 

Pročitajte više