Održan prosvjed za novinare Glasa Istre. Sever: Novinari služe građanima, ne vlasniku

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U PULI je održan prosvjed "Podržimo novinare Glasa Istre" u znak podrške otpuštenim novinarima Danijeli Bašić-Palković, Zoranu Angeleskom, Chiari Bilić i Borki Perović.

Na prosvjedu je za N1 govorila predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Poručila je da izuzetno cijeni hrabrost otpuštenih novinara te da će se Sindikat nastaviti boriti za sve one u lokalnim i privatnim medijima koji ne žele izaći sa svojim imenom i prezimenom jer bi mogli dobiti otkaz.

"Nažalost, dobili su ili će dobit otkaz i to izvanredni otkaz, što je posebno teško za radnike jer nemaju neka prava koja bi dobili običnim otkazom. Iz te redakcije otkaz je nekoliko puta dobio sindikalni povjerenik. Sud ga je svaki put vratio na posao, a onda je opet dobio otkaz. To je praksa koja se događa i to praksa koja je nevjerojatno štetna za firmu. Slično kao i na HRT-u, pritom javnim novcem, novcem naših pretplatnika koji mjesečno izdvajaju 80 kuna pa se onda taj novac troši na odvjetnike, vanjske", navodi Sever.

"Najdraže" mi je ovo objašnjenje da su izdali firmu. Novinari su novinari da služe firmi, da služe vlasniku? To je toliko krivo, toliko bazično krivo. Nažalost, u Hrvatskoj smo došli do toga da kao novinari koji rade u privatnim medijima bi trebali slušati vlasnike tih medija. Novinari su novinari. Izvještavaju istinito, točno i pravovremeno građane i služe građanima. To je smisao novinarstva! To je posao novinara u javnom, privatnom, bilo kakvom mediju", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.