Oglasio se iranski ajatolah nakon što je za predsjednika izabran umjereni političar

Foto: EPA

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei čestitao je novoizabranom predsjedniku, umjerenom političaru Masudu Pezeškianu, pozivajući na suradnju. "Pozivam sve na suradnju", rekao je Hamnei, najmoćniji čelnik u Iranu, čija je riječ zadnja u toj zemlji.  

On je rekao kako se rivalstvo viđeno tijekom političkih kampanja treba transformirati u prijateljstvo za dobro Islamske Republike. Pezeškian je u drugom krugu izbora u petak uvjerljivo pobijedio tvrdolinijaša Saeda Džalilija. 

Čelnik moćne Revolucionarne garde Hosein Salami također je čestitao novom predsjedniku. "U potpunosti smo spremni nastaviti i ojačati suradnju i interakciju između Revolucionarne garde i vlade", priopćio je. 

Novi predsjednik je ranije kritizirao gušenja sloboda

Pezeškian je 69-godišnji kardiolog, a obećao je voditi pragmatičniju vanjsku politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko nuklearnog programa te donijeti liberalizaciju društva i politički pluralizam. Obećao je oživiti posrnulo gospodarstvo, uništeno lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama, piše agencija Reuters. 

Zastupnik od 2008., Pezeškian je sin Azera i Kurdkinje te podržava prava svih manjina u Iranu. Često je kritizirao gušenje političkog i društvenog otpora u zemlji. Dio Iranaca smatra da neće moći donijeti mnogo promjena zbog snage Hamneija i njegovih saveznika.

Novi predsjednik je 2022. od vlasti tražio pojašnjenje oko smrti Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru nakon što je uhićena zbog kršenja pravila o odijevanju, što je pokrenulo prosvjede diljem zemlje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.