OpenAI objavio mailove Elona Muska. "Žao nam je što je do ovoga došlo"

Foto: EPA

OpenAI je uzvratio Elonu Musku, koji je prošli tjedan tužio tvrtku koja je stvorila ChatGPT zbog "jurnjave za profitom i odstupanja od svoje izvorne, neprofitne misije". 

>> Elon Musk tuži tvorca ChatGPT-ja

Musk u tužbi tvrdi da se tvrtka odvojila od svoje izvorne, neprofitne misije udruživši se s Microsoftom za 13 milijardi dolara te zadržala kod za svoje najnovije generativne AI proizvode u tajnosti.

Musk, koji je bio suosnivač OpenAI-ja 2015., u međuvremenu je otišao i osnovao vlastitu AI tvrtku, xAI. U njegovoj tužbi podnesenoj jučer na sudu u Kaliforniji navodi se da su ta tvrtka i njezino partnerstvo s Microsoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI-ja, što predstavlja kršenje ugovora. Musk traži suđenje pred porotom te da tvrtka, Altman i suosnivač Greg Brockman vrate zaradu koju su ostvarili poslovanjem.

OpenAI objavio Muskove mailove

OpenAI je sada objavio nekoliko Muskovih e-mailova iz ranih dana tvrtke koji pokazuju da Musk priznaje da je OpenAI trebao zaraditi gomilu novca. U e-mailovima, čiji su dijelovi redigirani, Musk tvrdi da tvrtka nije imala praktički nikakve šanse izgraditi uspješnu generativnu AI platformu samo prikupljanjem novca te je morala pronaći alternativne izvore prihoda kako bi uspjela.

U e-mailu od 22. studenog 2015. Musk je Samu Altmanu, izvršnom direktoru, rekao da tvrtka mora prikupiti mnogo više od 100 milijuna dolara kako "ne bi izgledala beznadno". Musk je predložio obvezu financiranja od milijardu dolara i obećao da će pokriti sve što se ne prikupi. OpenAI je rekao da Musk nikada nije ispunio svoje obećanje te da je dao 45 milijuna dolara za OpenAI, dok su drugi donatori prikupili 90 milijuna dolara. 

Musk je u e-mailu 1. veljače 2018. rekao direktorima tvrtke da je jedini put naprijed za OpenAI da ga Tesla, njegova tvrtka za proizvodnju električnih automobila, kupi. Tvrtka je odbila, a Musk je napustio OpenAI kasnije te godine.

U prosincu 2018. Musk je Altmanu i drugim rukovoditeljima poslao e-mail u kojem stoji da OpenAI neće biti relevantan "bez dramatične promjene u resursima". "Trebate milijarde dolara godišnje ili možete zaboraviti na uspjeh", stoji u Muskovom e-mailu. "Stvarno se nadam da sam u krivu", dodao je.

Godine 2019. čelnici OpenAI-ja osnovali su OpenAI LP, profitni subjekt koji djeluje unutar strukture matične tvrtke. Ta je profitna tvrtka dovela OpenAI od efektivno bezvrijedne do tvrtke čija je procijenjena vrijednost 90 milijardi dolara u samo nekoliko godina. Microsoft je od tada uložio 13 milijardi dolara u partnerstvo s OpenAI-jem.

"Tužni smo što je do ovoga došlo s nekim kome se duboko divimo, nekim tko nas je nadahnuo da ciljamo prema nečemu većem, zatim nam je rekao da nećemo uspjeti, pokrenuo konkurenta, a onda nas tužio kada smo počeli značajno napredovati prema OpenAI misiji bez njega", objavio je OpenAI.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.