Optužnica za tragediju na splitskoj Kopilici: Radnika pustili samog da obavlja manevar, pregazio ga vlak

Foto: Streetview

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog smrti radnika na željezničkom kolodvoru na Kopilici. Radnik je nastradao u padu sa vagona za prijevoz automobila, pregazila ga je manevarska lokomotiva.

Za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti terete dvije odgovorne osobe HŽ Putničkog prijevoza, a optužena je i tvrtka kao pravna osoba.

Bez manevarskog odreda

Postupili su suprotno nizu članaka Zakona o zaštiti na radu te Pravilnika o zaštiti na radu HŽ Putničkog prijevoza i Pravilnika o načinu i uvjetima za obavljanje sigurnog tijeka željezničkog prometa te su dopustili da se postupak manevriranja vagonima obavlja bez izrađene tehnologije manevriranja za takvu vrstu vagona. Nije bilo ni manevarskog odreda, već su radnika rasporedili za samostalno obavljanje poslova rukovatelja manevre iako su bili svjesni da nije pravilno osposobljen za rad, navodi se u optužnici.

Tragedija se dogodila 30. lipnja prošle godine oko 7.40 sati kada je radnik potpuno sam počeo obavljati poslove manevriranja na petom kolosijeku. U blagoj krivini došlo je do promjene smjera kretanja i pojave inercijskih sila. Radnik je pao pod vlak koji ga je pregazio. Preminuo je na licu mjesta.

Državno odvjetništvo drži da okrivljenici nisu postupili po propisima i tehničkim pravilima iz nehaja.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.