Otkriven sustav koji bi mogao postati kilonova: "Samo ih je 10 u našoj galaksiji"

Ilustracija: NOIRLab

ASTRONOMI su pomoću teleskopa SMARTS u Čileu otkrili prvi primjer izuzetno rijetkog tipa binarnog zvjezdanog sustava koji će vrlo vjerojatno postati kilonova (ultrasnažna eksplozija nastala nakon sudara dvije neutronske zvijezde). Znanstvenici smatraju kako u našoj galaksiji postoji samo oko 10 takvih sustava.

Binarni sustav CPD-29 2176 udaljen je od nas oko 11.400 svjetlosnih godina, a čine ga neutronska zvijezda koja je nastala nakon ultraogoljene supernove te masivna zvijezda koja bi uskoro mogla i sama postati takva vrsta supernove.

Nova, supernova i kilonova

Supernova je snažna eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da ona svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije. Nova se razlikuje od supernove po tome što ju zvijezda može proizvesti više puta, a pri tom se ne radi o eksploziji cijele zvijezde, nego samo njenog vanjskog sloja.

Po svršetku nove, sjaj zvijezde se vraća na uobičajenu razinu. Za razliku od nove, supernova je eksplozija zvjezdane mase te se njen sjaj ne vraća na prijašnju razinu, nego zvijezda kolabira u crnu rupu ili od nje ostane samo neutronska zvijezda. Kilonova (makronova) je događaj koji se zbiva unutar binarnog sustava kada se spoje/sudare dvije neutronske zvijezde ili neutronska zvijezda i crna rupa.

Ultraogoljena (engl. ultra-stripped) supernova je eksplozija masivne zvijezde kojoj je zvijezda pratilac ogolila veći dio vanjske atmosfere. Ova klasa supernove nema tako jaku eksplozivnu snagu kao ona klasična koja bi inače iz sustava izbacila obližnju zvijezdu pratilicu, piše NOIRLab.

"Kada se u binarnom sustavu formirala neutronska zvijezda, nije iz njega izbacila svog pratitelja. Ultraogoljena supernova je najbolje objašnjenje zašto su ove zvijezde u tako bliskoj orbiti," rekao je astrofizičar Noel D. Richardson s Embry-Riddle Aeronautical Universityja.

"Da bi se jednog dana došlo do kilonove, i druga bi zvijezda trebala eksplodirati kao ultraogoljena supernova. Nakon toga bi moglo doći do sudara dvije neutronske zvijezde", dodao je.

Misterij nastanka kilonove

Astronomi već neko vrijeme pokušavaju riješiti misterij potrebnih uvjeta za kilonovu pri kojoj nastaju najteži elementi u svemiru.

"Astronomi već neko vrijeme razmišljaju o uvjetima koji su potrebni za nastanak kilonove. Ovo novo istraživanje pokazuje da se, barem u nekim slučajevima, dvije neutronske zvijezde mogu sudariti ako je jedna od njih nastala pri netipičnoj vrsti supernove", rekao je astronom Andre-Nicolas Chene iz NOIRLaba.

"Znamo da Mliječna staza ima najmanje 100 milijardi zvijezda, a možda i dvostruko više. Na svakih deset milijardi binarnih sustava, samo je jedan ovakav", dodao je.

Ako ovaj sustav i postane kilonova, mi nećemo moći svjedočiti tom događaju. Naime, masivna zvijezda će "umrijeti" i postati ona neutronska tek za nekih milijun godina (ako ne i više). Zatim slijedi kozmički balet između dvije neutronske zvijezde, odnosno trebat će proći neko vrijeme prije nego što se one sudare.

Kada konačno dođe do kilonove, eksplozija će za sobom ostaviti ogromnu količinu teških elemenata; uključujući srebro i zlato. Istraživanje naziva A high-mass X-ray binary descended from an ultra-stripped supernova objavljeno je u časopisu Nature.