Ovi političari su opravdavali i podržavali Putina. Među njima je Milanović

Foto: EPA

U NJEMAČKOJ javnosti već duže vrijeme se koristi izraz Putinversteher za političare koji u javnosti brane ruskog predsjednika Vladimira Putina i funkcioniraju kao njegovi svojevrsni apologete. Iako je svojoj autokratskom vladavinom, okretom prema pravoslavnom tradicionalizmu i progonom političkih protivnika Putin kroz godine postao persona non grata u većem dijelu demokratskog svijeta (koji se, nota bene, smanjuje), ruski predsjednik je uvijek imao i svoje zagovornike i podržavatelje među svjetskim političarima. 

Simpatije za Putina se protežu kontinentima, od Azije preko Europe pa do Amerike. Stoga u trenutku kada je krenula ruska invazija na Ukrajinu vrijedi podsjetiti tko su simpatizeri, apologeti i/ili podržavatelji Vladimira Putina među poznatijim političkim liderima svijeta.

Donald Trump

Jedan od najvećih obožavatelja Vladimira Putina svakako je bivši američki republikanski predsjednik Donald Trump. Samo prije par dana je u jednom radijskom intervjuu hvalio Putinove najnovije poteze te rekao da bi se SAD trebao ugledati na njega kada je riječ o slanju vojske na granicu. O tome koliko je Putin pomogao Trumpovom izboru za predsjednika se i dalje raspravlja, no nema sumnje da je neke vrste ruskog miješanja u američki demokratski proces bilo.

Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik se u proteklih mjesec dana profilirao u jednog od najvećih Putinovih apologeta u Europi. Nakon njegovih izjava da će on osobno blokirati širenje NATO-a i razumijevanja za Putinove prijetnje, Milanović je postao heroj ruskih režimskih medija. "Deficit jedinstva u NATO-u", "Ukrajini nije mjesto u NATO-u", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba" - samo su neki od naslova u Putinovim medijima u kojima se hvalilo Milanovića. Predsjednik RH je na kraju ipak "oštro osudio napad na Ukrajinu", ali je prethodno itekako pomogao Putinovoj propagandi svojim nekontroliranim laprdanjem.

Marine Le Pen

Liderica francuske ekstremne desnice je uvijek imala simpatije za Putina zbog njegove “suverenističke” politike, a svakako je pomoglo i to što je njena stranka Nacionalna fronta dobivala financijsku podršku od Rusije. Le Pen želi izvesti Francusku iz EU, a Putin želi oslabiti EU, tako da im se poklapaju i neki strateški politički ciljevi. Le Pen je Putin 2017. primio u Kremlju, a ona je pozivala na savez Rusije, Europe i SAD “u borbi protiv islamista”. Putin je indirektno podržao Le Pen na prošlim predsjedničkim izborima u Francuskoj, ali mu operacija nije uspjela kao u slučaju Trumpa.

Gerhard Schröder

Bivši njemački socijaldemokratski kancelar se nakon kraja političke karijere odlučio obogatiti, a to je postigao suradnjom s Putinom i ruskim energetskim divovima. Schröder je kroz godine stalno istupao u javnosti pravdajući Putina, a za to je prvo nagrađen pozicijom u Upravnom odboru Rosnjefta 2017., da bi nedavno imenovan i predsjednikom Uprave. Putin i Schröder su i prijatelji, o čemu svjedoče brojne srdačne fotografije njihovih čestih susreta.

Viktor Orban

Može se reći da je mađarski premijer Viktor Orban politički prijatelj Vladimira Putina, ako ne njegov otvoreni saveznik. Orban je 2017. kupio ruske nuklearne reaktore i dogovorio zajedničke mađarsko-ruske istraživačke projekte u svemiru. Nabavio je i rusko cjepivo protiv korone Sputnik V, koje još nije odobrila Europska agencija za lijekove. Zauzvrat, Mađarska dobiva ruski plin po povlaštenoj cijeni. Ipak, Mađarska nije blokirala sankcije EU prema Rusiji.

Nigel Farage

Najveći zagovornik Brexita, Trumpov frend i engleski nacionalist Nigel Farage je naravno jedan od europskih fanova Putina. “Divim se Putinu”, izjavljivao je Farage 2014. No četiri godine kasnije je poricao da je Putinov frend i rekao da je ruski predsjednik “upitno ljudsko biće”. Nedavno se oglasio u pripremi ruske invazije na Ukrajinu, objašnjavajući da su za sve krivi NATO i Europska unija.

Matteo Salvini

Lider talijanske ekstremne desnice koji je prije par godina bio nadomak premijerske pozicije veliki je obožavatelj Putina. Svojedobno je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj stoji na Crvenom trgu u Moskvi i nosi majicu s likom Vladimira Putina. Talijanski mediji su pisali da Putin financira Salvinijeve političke aktivnosti u Italiji, a Rusi su o Salviniju dok je bio u usponu govorili kao o “europskom Trumpu”. Pritom su to mislili kao kompliment.

Rodrigo Duterte

U kampanji za predsjednika Filipina Rodriga Dutertea su pitali koji su mu političari uzori. Naveo je jednog: Vladimira Putina. Filipinski autokrat koji se javno hvalio time da je osobno ubijao ljude, sa svojim ruskim kolegom razvio je iznimno srdačne odnose, mediji pišu o bromansi. Duterte ima toliko vjere u Putina da se javno ponudio da na njemu testiraju rusko cjepivo protiv covida 19. Filipinski predsjednik je više puta putovao u Rusiju, od koje je u međuvremenu počeo kupovati i oružje.

Aleksandar Vučić

Srbija je 25. listopada 2019. postala prva europska zemlja koja je zaključila sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom gospodarskom unijom, Putinovom tvorevinom koja bi trebala konkurirati Europskoj uniji. To je samo jedan od niza primjera Vučićeve otvorene ljubavi za Putina, kojeg smatra svojevrsnim velikim bratom. Vučić je zasad odbio osuditi i najnoviji ruski napad na Ukrajinu. Putin se odužio za podršku nižom cijenom plina za Srbiju.

Miloš Zeman

Češki predsjednik je prije samo nekoliko dana ismijavao američke obavještajne izvore koji su najavljivali rusku invaziju na Ukrajinu. Inače je jedan od najvećih fanova Putina u Europskoj uniji, čak toliki da su Česi na ulicama prosvjedovali zbog njegove proruske politike. Zeman je tvrdio da je Krim ruski, poricao je prisustvo ruskih trupa u Ukrajini i rado se sastajao s Putinom. Za to je, između ostalog, nagrađen pozicijom drugog najcitiranijeg čelnika neke članice EU u ruskim režimskim medijima.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.