Ovisniku 15 godina zatvora za ubojstvo kolekcionara

ANTE DULČIĆ osuđen je danas u Splitu na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz koristoljublja. Koncem listopada prošle godine u stanu u Washingtonovoj ulici udarcima bejzbol palice presudio je Vinku Višiću. Ubio ga je zbog njegove numizmatičke i filatelističke zbirke vrijedne pet tisuća eura.

Dulčić je ovisnik i ubio je u apstinencijskoj krizi. Ipak, bio je svjestan svojih postupaka i nije se mogao izvući na neubrojivost.

Ubojstvo u Splitu priznao u Sinju

Pred sudskim vijećem suca Zorana Kežića bio je jednostavan zadatak. Dulčić je, naime, ubojstvo priznao odmah nakon uhićenja. Odveli su ga u Sinj, a kao branitelj mu je dodijeljen sinjski odvjetnik Ante Šušnjar. To u pravilu znači samo jedno. Osumnjičeni priznaje djelo.

Kod takvog stanja stvari, sucu Kežiću i Vijeću preostalo je odlučiti tek o sankciji. S koliko kazniti ovisnika za ovako okrutno ubojstvo?

Petnaest godina Vijeću se čini primjerenim i za specijalnu i za generalnu prevenciju. Sudac Kežić osvrnuo se na težinu samog djela te kazao kako nitko nema pravo nikome oduzeti život. 

Izudarao ga bejzbol palicom po glavi

Kod okrivljenog se našlo podosta olakotnih okolnosti. Neosuđivanost, priznanje, mlada dob, korektno držanje na sudu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. Otegotna okolnost je način samog ubojstva. Naime, Dulčić je Višića zatukao bejzbol palicom. Udario ga je najprije jednom po tjemenu, a onda kada je pao, dokrajčio ga sa još tri udarca po glavi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.