Ovo je dvadeset najvećih nekretninskih balona na svijetu

London Foto: 123rf

MEĐU 20 gradova s najnapuhanijim cijenama nekretnina gotovo je polovica gradova iz Europe, točnije njih devet, prenosi CNBC.

U analizi UBS-a Hong Kong je označen kao područje najvećeg rizika u vezi s balonom cijena nekretnina. Analiza je na ljestvici 20 gradova svijeta kao grad u kojem su nekretnine podcijenjene spomenula samo Chicago.

Njemački München, kanadski Toronto i Vancouver, London i Amsterdam su identificirani kao "područje balona", uz već spomenuti Hong Kong.

Disbalans u cijenama i procjeni vrijednosti je nađen i kod švedskog Stockholma, Pariza, američkog San Francisca, Frankfurta i australskog Sydneyja. 

Američki Los Angeles, japanski Tokio, švicarski Ženeva i Zürich te New York su označeni kao tek neznatno precijenjeni.

Istraživači UBS-a su ustvrdili da su se prosječno cijene podigle za 35 posto u posljednjih pet godina u glavnim gradovima te da je to globalno raširena pojava.

Uočeni baloni u cijeni nekretnina objašnjeni su kao pojava koja se redovito pojavljuje te definirani kao "značajno i trajno prisutno krivo procjenjivanje imovine". U izvješću se navodi da tipični znakovi balona uključuju odvajanje cijena nekretnina od visine lokalnih dohodaka i rente, kao i prekomjernu izgradnju ili kreditiranje banaka.

Iako se pojava balona u cijeni nekretnina i dionica često smatra najavom financijske krize, iz USB-a su ustvrdili da to trenutno nije slučaj.

"Premda mnogi financijski centri ostaju u opasnosti od stambenog mjehura, ne bismo trebali usporediti današnju situaciju sa situacijom prije krize", izjavio je Mark Haefele, glavni investicijski časnik u UBS Global Wealth Managementu.

Mjere za smanjenje cijena negdje uspješne, negdje ne

Hong Kong je identificiran kao vodeći grad u ekstremno velikom balonu cijena nekretnina. Cijene nekretnina su se povećavale na godišnjoj stopi od gotovo 10 posto od 2012. godine. Aktualne mjere hlađenja cijena nisu rezultirale padom u toj bivšoj britanskoj koloniji, što je rezultiralo prijedlozima da se postave ograničenja u kupovanju domova za kupce koji nisu lokalci.

I kanadski gradovi Vancouver i Toronto nalaze se u balonu. Povećanje naknada za strane kupce nisu urodile plodom u Vancouveru, ali su smanjile apetite kupaca za nekretnine u Torontu.

Za američke gradove, UBS rizik od balona procjenjuje ispod onog iz 2006. godine. 

U Europi, indeks za London smanjio se već drugu godinu zaredom. Politička neizvjesnost zahvaljujući Brexitu i povećanju poreza za kupce u inozemstvu zamrznuli su cijene. 

U Švicarskoj, stroži propisi o tržištu hipotekarnih kredita i veće stope slobodnih stanova za najam zadržali su rast cijena, kako u Zürichu tako i u Ženevi. 

Ljestvica gradova s najvećim balonom cijena nekretnina (rizik od balona dolazi s više od 1.5): Hong Kong (index 2.03), München (1.99), Toronto (1.95), Vancouver (1.92), Amsterdam (1.65), London (1.61), Stockholm (1.45), Paris (1.44), San Francisco (1.44), Frankfurt (1.43), Sydney (1.29), Los Angeles (1.15), Zürich (1.10), Tokio (1.09), Ženeva (0.68), New York (0.68), Boston (0.45), Singapur (0.44), Milan (0.03) i Chicago (-0.62).