POTRES U ZAGREBU

Ovo je OŠ Bukovac nakon potresa u Zagrebu. Gradnja nove škole dogovara se od 2012.

Foto: Čitatelji Indexa

OGROMNU štetu u potresu pretrpjela je Osnovna škola Bukovac koja je neupotrebljiva za rad, a iako se dugi niz godina govori o izgradnji nove škole i već je izrađen projekt, sad se nakon potresa spominje da će se opet morati raditi projekt obnove. To je izazvalo revolt kod roditelja koji ne žele da se dodatno troši novac na projekte obnove kad već postoji projekt za tu školu.

O  problemu s tom školom razgovarali smo s Lovorkom Pezo, predsjednicom Vijeća roditelja.

"Lokalna zajednica je, prepoznavši neophodnost rekonstrukcije zgrade, već izradila i platila projekt rekonstrukcije nove škole jer je zgrada Osnovne škole Bukovac i prije samog potresa već bila dotrajala u građevinskom smislu i nije zadovoljavala kapacitete 680 učenika kao niti minimalne standarde pedagoških ustanova", kazala nam je Pezo.

Moraju čekati zakon o obnovi koji nikako da se donese

Prema pregledu statičara volontera škola je, navodi, kategorizirana kao PN-2 Privremeno neupotrebljiva (potrebne mjere hitne intervencije) i za njezinu obnovu je potrebno čekati novi zakon o obnovi koji je tek u prijedlogu i ne zna se kad će biti izglasan.

"U sadržaju prijedloga novog zakona za OŠ Bukovac predviđen je postupak Cjelovite obnove, ali njemu prethodi cijeli niz proceduralnih koraka poput osnivanja savjeta za obnovu, donošenja programa mjera, konzultacija sa savjetima, izrade projekata obnove. U slučaju naše škole smatramo da je nepotrebno pokretati cijelu tu proceduru i dodatno gubiti vrijeme i novac poreznih obveznika (svih nas) kad već imamo gotov Projekt rekonstrukcije škole koji zadovoljava naše potrebe, kapacitete i standarde", kazala nam je Pezo.

Zbog toga su pokrenuli online peticiju radi sigurnosti svoje djece i odvijanja sigurne nastave te kako bi, navodi, pokazali građansku odgovornost i brigu za opće dobro te osigurali da se ne izvode polovična i kratkoročna rješenja koja u konačnici znače veći trošak za sve nas.

Peticija za novu školsku zgradu

U vrlo kratkom roku peticija je prikupila više od 2700 potpisa što, ističe, potvrđuje da je jedino izgradnja nove školske zgrade koja će biti sigurna za djecu i djelatnike, a ujedno će njezine sadržaje moći koristiti i ostali članovi naše zajednica, pravi put na kojem trebamo što prije načiniti prvi korak – a to je dobivanje građevinske dozvole i početak radova.

Priča o izgradnji nove, suvremene Osnovne škole Bukovac počela je 5. 7. 2007. godine kad je Gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao lokacijsku dozvolu broj 657/07.

Potom je škola 4. 7. 2012. godine dobila podršku od Vijeća gradske četvrti Maksimir za rješavanje imovinskopravnih odnosa radi nadogradnje i povećanja kapaciteta škole.

"24. 3. 2016. godine na zajedničkom sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem i predsjednikom Vijeća Gradske četvrti Maksimir Stankom Gačićem te ostalim predstavnicima Grada dogovoreno je da će se rekonstrukcija OŠ Bukovac izvršiti u skladu s prijedlogom Vijeća gradske četvrti Maksimir što podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju objekta, osim športske dvorane i pripadajućeg sanitarnog trakta. Vijeće gradske četvrti Maksimir je u Planu malih komunalnih akcija Gradske četvrti Maksimir za 2016. godinu osiguralo 900.000,00 kn za izradu projektne dokumentacije", kazala nam je Pezo.

Obećana im građevinska dozvola do kraja 2018. Još je nisu dobili

Dvije godine nakon toga, točnije 26. 4. 2018., održao se sastanak u zgradi Gradskog ureda za obrazovanje na kojem je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuo da "podržava inicijativu proširenja škole i stvaranja boljih uvjeta za rad te izrazio spremnost Ureda za suradnju". Tada je, kaže Pezo, također dogovoreno da će Ured dati mišljenje i primjedbe na idejno rješenje i da će se odrediti rokovi za navedene aktivnosti te da će se do 10. 5. 2018. održati sastanak s arhitektom Davorom Matekovićem, čiji će ured Proarh izraditi glavni projekt, a na kojem će se odrediti rok predaje dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole.

Na sljedećem sastanku koji je održan 22. 10. 2018. godine u Gradskom uredu za obrazovanje dogovoreno je da će do 15. 11. 2018. godine projektant završiti izradu glavnog projekta i predati zahtjev za građevinsku dozvolu u Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te se pribavljanje građevinske dozvole planira do kraja 2018. godine.

Na tom je sastanku, ističe Pezo, također dogovoreno da će Gradski ured za obrazovanje predložiti uvrštavanje izgradnje OŠ Bukovac u "Program kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti Grada Zagreba za 2019." koji ide na prihvaćanje Gradske skupštine.

"Izgradnja OŠ Bukovac tada nije uključena u taj dokument, ali je 10. 12. 2019. godine na 29. sjednici Gradska skupština donijela Program radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2020. u kojem je predviđeno 20.000.000,00 kuna za OŠ Bukovac za projektnu dokumentaciju, novelaciju, građenje i opremanje. U međuvremenu od zadnjeg sastanka predstavnici Vijeća roditelja su nekoliko puta tražili od Grada informaciju u kojoj je fazi izdavanje građevinske dozvole te informaciju o početku radova na rekonstrukciji i dogradnji OŠ Bukovac prema glavnom projektu arhitekta Davora Matekovića", kazala nam je Pezo i kazala kako još nisu dobili odgovor.

Mi smo poslali upit Gradu, što će biti s OŠ Bukovac, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Pročitajte više