Ovo je ubojica djevojčica u Engleskoj

Foto: Liverpool Echo

17-godišnjak optužen za ubojstvo triju djevojčica na plesnom tečaju na temu Taylor Swift u Southportu identificiran je kao Axel Rudakubana.

Porijeklom je iz Ruande, a sada je u pritvoru za maloljetnike, piše Guardian. Nakon što je saslušao sve argumente, sudac Andrew Menary KC odbio je izdati nalog za prikrivanje njegovog identiteta.

Objašnjavajući odluku da otkrije identitet Axela Rudakubane, sudac je rekao da bi se u suprotnom širile razne dezinformacije. "Iako prihvaćam da je to iznimno s obzirom na njegovu dob i tek za šest dana će napuniti 18 godina, odlučio sam ne prikrivati mu identitet", rekao je sudac. "Kada bismo nastavili sprječavati potpuno izvještavanje, omogućili bismo širenje dezinformacija", rekao je.

Tijekom 55-minutnog saslušanja Axel je pokrivao lice trenirkom. Odbio je govoriti, a nije htio ni potvrditi svoje ime, piše Guardian.

Sljedeći će se put pojaviti na sudu u Liverpoolu 25. listopada, a početak suđenja zakazan je za 20. siječnja. "Smješteni ste u pritvor za mlade dok se ovaj postupak ne okonča. To bi se moglo promijeniti kada postanete punoljetni", rekao je sudac, a Axel ga je cijelo vrijeme ignorirao i nije reagirao na njegova pitanja.

Izbili veliki prosvjedi

Podsjetimo, u Engleskoj su zadnja dva dana izbili veliki prosvjedi zbog smrtonosnog napada nožem u Southportu. U Londonu su se jučer tisuće ljudi, među kojima je bilo dosta pristaša desničara, okupile u blizini premijerove rezidencije u Downing Streetu. Vikali su "Spasite našu djecu", "Želimo natrag svoju zemlju" i "Zaustavite brodove", aludirajući na problem s tražiteljima azila. Uhićeno je više od 100 osoba. 

Policija je rekla da napad nije povezan s terorizmom i da je osumnjičeni rođen u Britaniji, čime su odbačena nagađanja o njegovom podrijetlu. Naime, nakon napada, dok još nije bilo službenih informacija, društvenim mrežama proširile su se lažne i neprovjerene tvrdnje. 

U nizu objava i komentara tvrdilo se da se napadač zove Ali Al-Shakati, da je azilant koji je prošle godine brodom došao u Veliku Britaniju, da se nalazio na popisu britanske tajne službe MI6 te da je imao povijest psihičkih problema. Ni za jednu od ovih tvrdnji nije naveden izvor.

Policija Merseysidea je za Reuters rekla da je ime koje se pojavilo na društvenim mrežama netočno te da je osumnjičenik rođen u Cardiffu, u Walesu. "Sedamnaestogodišnji mladić iz Banksa u Lancashireu, rođen u Cardiffu, uhićen je zbog sumnje na ubojstvo i pokušaj ubojstva", stoji u priopćenju.

"Uhitili smo više od 100 ljudi. Neki policajci su zadobili lakše ozljede"

U Londonu je tijekom prosvjeda, nakon sukoba demonstranata i policije, uhićeno više od 100 ljudi. Sinoć se velika grupa prosvjednika okupila u četvrti Murray Street u Hartlepoolu i zapalila policijski auto. 

Prosvjednici su napadali policajce staklenim bocama i jajima, priopćila je policija Clevelanda. U Manchesteru su se demonstranti okupili ispred hotela Holiday Inn na Oldham Roadu. "Uhitili smo više od 100 ljudi. Neki policajci su zadobili lakše ozljede", objavila je londonska policija. 

Optužen 17-godišnjak

Podsjetimo, u ponedjeljak je napadač u plesnoj školi u gradiću Southportu ubio troje djece. U napadu je ozlijeđeno 11 osoba. Britanska policija optužila je 17-godišnjeg mladića za ubojstvo tri djevojčice, a deset točaka optužnice tereti ga za pokušaj ubojstva u napadu nožem na ljetnom tečaju plesa, koji je šokirao naciju i uzrokovao nasilne prosvjede. 

U napadu u ponedjeljak u inače mirnom gradu ubijene su tri djevojčice u dobi od šest do devet godina, a još osmero djece zadobilo je ubodne rane. Petero ih je i dalje u kritičnom stanju u bolnici, uz dvije odrasle osobe koje su ih pokušale zaštititi, rekla je policija. 

Premijer Keir Starmer nazvao je nasilnicima one koji su se sukobili s policijom zbog napada, rekavši da će "osjetiti punu snagu zakona". Više od 50 policajaca ozlijeđeno je u utorak u prosvjedima u Southportu, kada su prosvjednici zapalili policijske kombije i gađali policajce ciglama. U Londonu su jučer prosvjednici bacali baklje i dimne kanistere prema Downing Streetu. 

Lokalno stanovništvo u Southportu osudilo je nasilje. Stotine ljudi u zajednici sudjelovale su u bdjenjima u znak žalosti za ubijenom djecom te su položili bukete na mjesto napada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.