Ovo su države u koje trebate seliti: Hrvatska je po Prosperity Indexu očajna zemlja

Screenshot: Prosperity Index

NORVEŠKA je ponovno proglašena najprosperitetnijom zemljom na svijetu, pokazalo je ovogodišnje istraživanje Prosperity Index britanskog Legatum instituta, piše Independent.

Popis sadrži ukupno 142 zemlje, a kako bi dobili ocjenu prosperiteta, ocjenjivalo se osam kriterija - gospodarstvo, poduzetništvo i prilike, vlada, obrazovanje, zdravlje stanovnika, sigurnost, osobne slobode i socijalni kapital.

Norvešku slijedi Švicarska, dok je Danska na trećem mjestu. SAD je na 11. mjestu ljestvice, dok je Velika Britanija zauzela 15. Ta je zemlja doživjela veći pad, dok je Singapur, koji ima najjaču ekonomiju, pao na 17. mjesto zbog lošije razine osobnih sloboda te socijalne kohezije.

Hrvatska se u ukupnom poretku smjestila na 53. mjesto. Što se tiče svih parametara, negdje je na sredini. Najbolje stojimo u zdravlju stanovništa, po kojem smo na 39. mjestu. Po sigurnosti i obrazovanju može se reći da smo na sredini ljestvice, no zato je Hrvatska po gospodarskom stanju tek na 64., a po poduzetničkoj klimi na 51. mjestu. Po kvaliteti državne uprave Hrvatska je na 52., a po osobnim slobodama i društvenom kapitalu, ako se gleda kolektivni sustav vrijednosti i snaga civilnog društva, na niskom smo 104., odnosno 120. mjestu.

Najprosperitenije zemlje svijeta:

1. Norveška
2. Švicarska
3. Danska

4. Novi Zeland
5. Švedska
6. Kanada
7. Australija
8. Nizozemska
9. Finska
10.Irska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.