Ozbiljni neredi tresu Englesku. Ovo je plan kojim ih britanska vlada želi zaustaviti

Foto: Profimedia, EPA

Vojska specijalno obučenih policajaca bavit će se neredima, najavio je britanski premijer Keir Starmer nakon današnjeg hitnog sastanka s ministrima i čelnicima policije.

Starmer kaže da će policija dobiti "vojsku specijaliziranih policajaca" za smirivanje nereda. Kazneni sudovi će također biti "pojačani", dodao je i zatražio što skoriju identifikaciju umiješanih u višednevne nerede koji su počeli u Southportu prošlog utorka - dan nakon što su tri djevojčice ubijene u napadu nožem.

Internetom se proširila vijest kako iza napada stoji Ali Al-Šakati, navodni muslimanski tražitelj azila koji je u Veliku Britaniju stigao čamcem te je na listi promatranja MI-6-a. Izvor te vijesti koja se brzo pokazala lažnom, ali se još brže proširila internetom, bio je opskurni portal channel3now, povezan s Rusijom. 

Britanski premijer rekao je i da se kriminal na internetu rješava jednako ozbiljno kao i onaj izvan njega. "Ovo nije prosvjed - ovo je čisto nasilje i nećemo tolerirati napade na džamije ili naše muslimanske zajednice", rekao je.

Neredi koji su izbili u utorak, većinom s nekoliko stotina ljudi, nastavili su se diljem Engleske. Napadači su bacali cigle na policiju, palili automobile, krali u dućanima i napadali džamije i poslovnice vlasnika iz Azije. 

"Policija postupa kako i treba"

Upitan o pozivima za opoziv parlamenta, Keir kaže da je usredotočen na osiguravanje sigurnosti na ulicama.

Odgovorio je i na optužbe desne populističke stranke Reform UK-a da je postupanje britanske policije oštrije u slučaju desničarskih prosvjeda. "Ne postoji tako nešto. Postoji policija koja je objektivna i ne boji se nikoga, točno onakva kakva bi trebala biti. Policija postupa kako je i očekivano, s tim nema problema", rekao je.

Uhićeno više od 400 ljudi

Prošli su tjedan u gradovima i manjim mjestima izbili neredi nakon što su u napadu nožem u mjestu Southportu na sjeverozapadu Engleske ubijene tri djevojčice, a dosad je uhićeno 420 ljudi.

Ubojstva su odmah vrlo spremno iskoristile antiimigrantske i antimuslimanske skupine. Internetom se nedugo nakon napada proširila dezinformacija po kojoj je osumnjičeni napadač radikalni islamist koji je upravo stigao u Britaniju. No policija je objavila da je sumnjivac rođen u Britaniji i da se slučaj ne vodi kao teroristički incident.

Ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper rekla je da je spomenute skupine incident "potaknuo na raspirivanje rasne mržnje", zbog čega su njihovi pripadnici na policajce bacali cigle, pljačkali trgovine i napadali džamije.

Tijekom vikenda neredi su izbili u Liverpoolu, Bristolu, Tamworthu, Middlesbroughu i Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Ondje je većina prosvjednika glave pokrila fantomkama i ogrnula se britanskim zastavama.

Većina ih je bacala kamenje izvikujući "Zaustavite brodove", misleći pritom na migrante koji posljednjih godina u Britaniju stižu s južnih obala zemlje. 

"Jamčim da ćete požaliti što ste sudjelovali u neredima"

U Rotherhamu u sjevernoj Engleskoj prosvjednici su pokušali provaliti u hotel u kojemu su smješteni tražitelji azila.

Starmer je u nedjelju obećao da će antimigrantski i islamofobni nasilnici požaliti zbog svojih postupaka.

"Jamčim vam da ćete požaliti što ste sudjelovali u ovim neredima bilo izravno ili izazivajući na internetu", izjavio je šef laburističke vlade koja je došla na vlast prije samo mjesec dana.

Obećao je da će njegova vlada učiniti "što god je potrebno da se ti nasilnici privedu pravdi što je prije moguće".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.